Fijne, hartverwarmende (voorlees)verhalen

Jufelsie Jufelsie
19 mrt 2024

Het is vandaag …
maar het had ook gisteren kunnen zijn, of morgen.
Hier in de steeg zijn alle dagen hetzelfde.

Joske woont op nummer 3.
eigenlijk is haar naam Josefien,
Maar iedereen noemt haar Joske.

Ga je met Joske mee op avontuur? Ze gaat onder andere op schattenjacht, vindt een jong katje, wacht op een brief die maar niet komt en zoekt uit wat ‘plotseling’ is. Tot slot neemt ze afscheid van Obi. Een vriend van haar, die in de steeg op nummer 2 woont.
Marijke Guetens schreef vijf verhalen met in de hoofdrol Joske. De verhalen zijn gebundeld in een boek Zeg maar Joske.
Zeg maar Joske is een mooi, hartverwarmend boek. We maken kennis met Joske en alle bewoners van de steeg. Na de kennismaking volgen de kinderen de belevenissen van Joske. Het zijn alledaagse gebeurtenissen en gedachtes die voor de kinderen heel herkenbaar zijn. De verhaallijn is mooi en houdt, vanaf het begin, de aandacht van de kinderen vast. Het prikkelt de nieuwsgierigheid, wordt af en toe spannend en raakt bij een enkeling het gevoel. Dit laatste zien we vooral bij het verhaal ‘Bavo’. In dat verhaal vindt Joske een katje. Ze geeft hem een naam en neemt hem mee naar huis. Even later komt ze een jongen tegen, die zijn kat Snorretje kwijt is. Wat heeft Joske het moeilijk om eerlijk tegen hem te zijn.
Gegiecheld hebben we om het verhaal ‘Plotseling’. We hadden heel snel door, dat je dat niet zomaar ergens vindt.
Elk verhaal begint met dezelfde zinnen. Zo grappig om te zien, dat de kinderen dit snel ontdekt hebben en de zinnen herhalen.
Bij het verhaal staan prachtige tekeningen van Roozeboos. Elk hoofdstuk begint met een prent waar al veel in valt te ontdekken. Opmerkelijk is dat er naast verschillende tinten bruin, één andere kleur wordt gebruikt. Dit geeft de prenten een fijne, warme sfeer. Joske ziet er schattig uit. Een meisje met twee vlechten en blosjes op haar wang.
De prenten trekken de aandacht en de kinderen benoemen enthousiast wat ze zien. Vaak roept er een: ‘Dat heb ik thuis ook!’ Op deze manier wordt er gewerkt aan de woordenschat.
Tot slot hebben we genoten van de Steegkrant. We ontdekten kleine berichtjes, die betrekking hebben op een van de verhalen. Een leuke uitdaging om aan de kinderen te vragen waarom een bericht in de Steegkrant staat.

Het is vandaag…
maar het had ook gisteren kunnen zijn, of morgen.
Hier in de steeg zijn alle dagen hetzelfde.
Voor Joske is een nieuwe dag aangebroken.

Meer recensies van Jufelsie