Een betoverend avontuur vol warmte, vriendschap en verrassende wendingen.

Een mol en een muis wonen vredig samen in hun ondergrondse huis, totdat zeven eekhoorns hun rust verstoren en hen verjagen. Gedwongen tot een zoektocht naar een nieuw thuis, ontmoeten ze een egel die zich bij hun avontuur aansluit. Samen ontdekken ze de mysterieuze ondergrondse stad van de aardmannen, waar ze een oud huis krijgen aangeboden. Maar wanneer de koning een blinkende zilveren theepot cadeau doet, neemt het verhaal een onverwachte wending: iedereen die van de thee drinkt, belandt in een andere wereld. Wat begint als een betoverende ervaring, verandert snel wanneer de theepot verdwijnt en de koning besluit de dieren gevangen te zetten.

1000081272jpg
Mijn mening
Het recenseren van een verhaal van Paul Biegel voelt als een grote verantwoordelijkheid. Hij is immers een meesterverteller en zijn werk heeft een blijvende invloed. Dit boek heeft een prachtige update gekregen dankzij de illustraties: warme kleuren en levendige beelden brengen de dieren tot leven en versterken de sfeer van het verhaal.
De verhaallijn zelf vond ik minder sterk. De opeenvolging van gebeurtenissen – van verjaging door eekhoorns tot een ondergrondse stad en een magische theepot – voelde voor mij wat overweldigend. Hoewel er duidelijke thema’s en boodschappen in het verhaal zitten, zoals het opkomen voor jezelf, vond ik de wendingen soms te abrupt.

In de klas
Het verhaal biedt mooie aanknopingspunten voor gesprekken in de klas. De mol en de muis laten zich in eerste instantie wegjagen, maar nemen later het heft in eigen handen. Dit kan een interessante discussie opleveren: welke keuzes maken ze en hoe zouden ze anders kunnen handelen? Leerlingen kunnen oplossingen bedenken en vergelijken. Dit sluit goed aan bij sociale vaardigheidstrainingen zoals de Kanjertraining.

De meningen over dit boek zijn verdeeld. Sommigen waarderen de fantasie en het avontuur, anderen vinden het wat chaotisch. Het blijft een verhaal dat de moeite waard is om zelf te ontdekken en te beoordelen. Lees het en bepaal of jij het wilt voorlezen!

Meer recensies van Jufsoullie_leest