Dit boek daagt kinderen én leerkrachten uit om filosofie op een speelse en creatieve manier te ontdekken.
De ondertitel van het boek trok meteen mijn aandacht: Filosoferen en knutselen met dieren. Filosoferen in de klas is ontzettend waardevol en ik werk daar graag mee. Vaak gebruik ik de kaartjes van Praatprikkels, maar dit boek leek een mooie aanvulling.
1000081518jpg
Bij het openen van het boek valt de duidelijke structuur op. De 14 hoofdstukken zijn overzichtelijk weergegeven en de kleurrijke titels zetten je meteen aan het denken. De ondertitels bieden extra context en maken nieuwsgierig naar de inhoud. Elk hoofdstuk begint met verwondering—een filosofische insteek die prikkelt en uitnodigt tot nadenken. Zo start hoofdstuk 3, over identiteit, met de metamorfose van een rups en legt de link naar de mens: Hoe ben jij veranderd? Hoe zie jij jezelf in de toekomst? Het boek stelt uitdagende vragen die leerlingen écht aan het denken zetten.
Wat dit boek extra bijzonder maakt, is de combinatie van filosofie en creativiteit. De opdrachten die tijdens het lezen worden aangereikt, zijn herkenbaar door gekleurde vakken en bieden inspirerende manieren om ideeën vorm te geven. Op de laatste bladzijde nodigt Iris je uit om resultaten te delen via haar website DenkBeesten.nl.
1000081519jpg
Mijn mening:
Filosoferen is zoveel meer dan praten—het stimuleert kritisch denken en helpt kinderen oorzaak-gevolgrelaties formuleren, logisch redeneren en zich verplaatsen in anderen. Helaas doen we dit nog te weinig in het onderwijs. Dit boek helpt daar op een natuurlijke manier bij. De combinatie van filosofische vragen en creatieve opdrachten maakt het toegankelijk en inspirerend.
Daarnaast sluit het goed aan bij verschillende projecten en thema's binnen het basisonderwijs, zoals wonen, kunst, zintuigen en geloof. Dit boek daagt kinderen én leerkrachten uit om met een open blik te denken en te verkennen. Een aanrader voor iedereen die filosofie op een speelse en betekenisvolle manier wil integreren in de klas!
1000081518jpg
1000081519jpg