Een sprookjesachtig verhaal met prachtige illustraties.

De prachtige omslag van Linde Faas trok direct mijn aandacht en maakte me nieuwsgierig naar het verhaal. Het boek heeft een fijne lengte om te lezen en bij het openen van de eerste pagina's werd ik beloond met een mooie illustratie van een koning omringd door dieren. Dit prikkelde mijn nieuwsgierigheid en gaf me hoge verwachtingen voor wat zou komen.

Het verhaal begint met koning Mansolein, die al duizend jaar regeert over dieren, draken en dwergen. Zijn enige gezelschap is een haas die voor hem zorgt. Wanneer de koning ziek wordt, roept men de hulp in van de wonderdokter, die ontdekt dat alleen het zeldzame middel sleutelkruid de koning kan redden. De dokter vertrekt op een lange zoektocht, terwijl hij de dieren die hij onderweg tegenkomt aanspoort om de koning verhalen te vertellen. Dit concept vond ik ontzettend origineel en sprookjesachtig.

Toch merkte ik al snel dat mijn enthousiasme afnam. Het patroon waarin elk dier zijn eigen verhaal vertelt, terwijl de wonderdokter door ploetert, werd naar verloop van tijd erg saai. Het eerste verhaal van de wolf kon me al niet echt boeien en ook de verhalen van de andere dieren hadden moeite om mijn aandacht vast te houden. Hoewel ik de sprookjesachtige opzet waardeer, had ik het gevoel dat ik me door de verhalen heen moest werken.

Daarentegen denk ik wel dat dit boek geschikt is als voorleesboek voor kinderen in groep 5/6. Als je bijvoorbeeld elke dag een hoofdstuk voorleest en de kinderen laat tekenen bij wat ze horen, kan het boek veel meer tot zijn recht komen. Het idee om na elk hoofdstuk een tekening van het dier in de klas op te hangen, lijkt me ook erg leuk. Zo kun je aan het einde samen terugblikken op welk dier volgens de kinderen het mooiste verhaal had.

Kortom, hoewel het verhaal mijn aandacht niet vast wist te houden, heeft het boek zeker potentie in een klasomgeving of gewoon als voorleesboek thuis. De prachtige illustraties en sprookjesachtige sfeer maken het tot een interessante keuze voor de kinderen.

Meer recensies van Jufsoullie_leest