Van Oostende tot de poolcirkel: een thriller met diepgang
Privédetective Alex Berger houdt niet van routinezaken en verkiest strandwandelingen in Oostende boven het schaduwen van overspelige echtgenoten. Maar wanneer de jonge filmstudent Tom spoorloos verdwijnt tijdens een midzomernacht in Lapland, vragen diens ouders hem om hulp. Tom is niet zomaar een reiziger – zijn reis naar het Hoge Noorden verbergt geheimen.
In het uitgestrekte, bevreemdende Lapland stuit Alex op een gruwelijke vondst: een verminkt lichaam, maar niet van Tom. Is er een moordenaar actief of iets onmenselijks? Als er ook in België een moord wordt gepleegd, raakt Alex steeds dieper verstrikt in een web van angst en dreiging…
Roofdier is een meeslepende thriller die zich deels afspeelt in België en deels in het mysterieuze Lapland. Tony Coppers slaagt erin om beide werelden overtuigend neer te zetten, met een verhaal dat je van de eerste tot de laatste bladzijde vasthoudt.
De sfeer is een van de grote troeven van dit boek. Dankzij de gedetailleerde beschrijvingen van de Scandinavische natuur kun je je de ruige landschappen zo voor de geest halen. De stilte, de eindeloze bossen, de berken, de meren – het voelt bijna alsof je er zelf rondloopt. Je proeft echt de typische Scandinavische sfeer.
Wat me bijzonder trof, was alles wat je bijleert over de wereld van de beren in Lapland. De passages over de ‘bear trail’ en de wandelingen door berengebied maakten me nieuwsgierig – ik kreeg spontaan zin om zelf ooit zo’n tocht te maken. Coppers verweeft die elementen moeiteloos met de spanning van het verhaal.
Die spanning is constant aanwezig. De zoektocht naar de verdwenen Tom, de vondst van een verminkt lichaam, en de gebeurtenissen die zich zowel in Lapland als België afspelen, grijpen je vast. De verschillende verhaallijnen komen mooi samen in een knap opgebouwde plot.
Soms is het wel even wennen aan de vele plaats- en eigennamen uit het hoge noorden, maar dat kleine struikelblok wordt ruimschoots goedgemaakt door de sfeer, het tempo en de gelaagdheid van het verhaal. Roofdier is een intrigerende thriller met een uniek decor – een absolute aanrader voor wie houdt van spanning met diepgang.