Kinderveilingen in Nederland
Review: De Bestedeling – Menno Lanting
Een tijdje terug vroeg Menno Lanting of ik zijn boek De Bestedeling wilde lezen en recenseren. Het gaat over een grotendeels onbekend stukje geschiedenis, en mijn interesse was meteen gewekt. Vol verwachtingen begon ik dan ook aan het e-book.
De Bestedeling vertelt het verhaal van kinderen die werden geveild en voor de laagste prijs in pleeggezinnen terechtkwamen. Daar dienden ze vaak vooral als goedkope arbeidskrachten. Dit gebeurde niet alleen met kinderen, maar ook met ouderen en mensen met een beperking. Zoals Lanting aanhaalt:
"Van de 1000 gezinnen vindt men er 1 waar het kind uit pure liefde wordt opgenomen, 10 waar liefde samengaat met berekening voor eigen voordeel, en 989 waar eigenbelang de belangrijkste of enige reden is om vreemde kinderen in huis te nemen."
Menno Lanting dook in deze geschiedenis omdat zijn grootmoeder zelf een bestedeling was. Het boek opent veelbelovend met het verhaal van haar en haar broers en zussen, die in Overijssel verdeeld werden over verschillende pleeggezinnen.
Wat opvalt, is dat Lanting de geschiedenis van de bestedeling grondig heeft onderzocht. Hij weet veel schrijnende en persoonlijke verhalen op papier te zetten. Toch raakte ik door de vele namen en jaartallen regelmatig de draad kwijt, waardoor het verhaal minder impact kreeg dan het zou kunnen hebben.
Ook vond ik het e-book wat lastig leesbaar: het lettertype was erg klein en de zoomfunctie werkte niet prettig. Dat haalde het leesplezier deels weg.
Ondanks dat is Menno er zeker in geslaagd om een onbekend stukje geschiedenis onder de aandacht te brengen. Bedankt Menno, dat ik dit boek mocht lezen.