Sterk plot maar langzame opbouw
Tijdens de maand van de Scandi-thrillers kon ik natuurlijk niet achterblijven. Via Uitgeverij Bruna mocht ik Vrijstaat van Lena Sundstöm en Jens Mikkelsen, het eerste deel van de Kirseberg-serie, lezen. In Malmö wordt Rebecca Rönn vermist en later dood aangetroffen. De politie gaat uit van een roofmoord, maar journalist Sven heeft kort voor Rebecca’s dood informatie ontvangen die hem doet twijfelen aan deze conclusie. Hij besluit een eigen onderzoek te starten. Zijn oude vriendin Anne, buitenlandcorrespondent, raakt daarbij nauw betrokken.
Lukt het Sven en Anne om de waarheid boven tafel te krijgen?
Het boek leest vlot en toegankelijk. Wel nemen de auteurs uitgebreid de tijd om de onderlinge connecties tussen de personages en hun achtergronden te schetsen. Je leert de personages daardoor goed kennen, maar dit zorgt er ook voor dat het verhaal traag op gang komt. In de eerste helft is de spanning beperkt en kon ik het boek makkelijk even wegleggen. Halverwege komt er echter vaart in het onderzoek en beginnen de puzzelstukjes op hun plek te vallen. Vanaf dat moment wil je door blijven lezen om te ontdekken wat Sven en Anne precies op het spoor zijn en of ze de moordenaar weten te ontmaskeren.
Lena Sundström en Jens Mikkelsen slagen erin om de drie verhaallijnen op sublieme wijze langzaam samen te brengen. Daarbij komen actuele thema’s aan bod, zoals vluchtelingen, publieke opinie, huwelijken, liefde en vriendschap. Hoewel dit geen thriller is waarbij je constant op het puntje van je stoel zit, weten de auteurs een sterk en doordacht plot neer te zetten, met een bijzonder krachtig slot.
Lukt het Sven en Anne om de waarheid boven tafel te krijgen?