Advertentie

1995. Het Tsjetsjeense dorp waar de zeventienjarige Noera woont, wordt bezet door een Russische legereenheid. De eerste Tsjetsjeense oorlog is in volle gang. Om haar droom van vrijheid e kunnen bekostigen, verkoopt ze stiekem de eieren afkomstig van de boerderijf van haar familie aan 2 Russen. Er ontwikkelt zich een onschuldige vriendschap met verstrekkende gevolgen.

In 2016 begint de dochter van een Russische oligarch, “de Generaal” zich af te vragen wat de rol van haar vader is geweest tijdens de eerste Tsjetsjeense oorlog. Om af te kunnen rekenen met zijn oorlogsverleden huurt “de Generaal” een actrice in die erg op Noera lijkt, “de Kat”. Met “de Kraai” als boodschapper wordt een zoektocht gestart naar de oude legerkameraden van “de Generaal”.

De auteur Nino Haratischwili heeft er bij De Kat en de Generaal niet alleen voor gekozen om het verhaal te vertellen over verschillende tijdsperiodes (met nadruk op 1995 en 2016) maar ook om verschillende vertelperspectieven te gebruiken. Alleen de hoofdstukken geschreven vanuit het gezichtspunt van “de Kraai” worden verteld vanuit de ik-persoon. De overige hoofdstukken zijn geschreven vanuit de derde persoon. Door het afwisselen van de tijdsperiodes in combinatie met het afwisselen van het vertelperspectief ontstaat een gelaagd verhaal waardoor de personages meer diepgang krijgen. De levens van de hoofdpersonages worden in aparte hoofdstukken beschreven waardoor de lezer meer inzicht krijgt in het karakter van het betreffende personage en wat de reden is voor hun schuldgevoelens.

Het verhaal heeft een prachtige zinsopbouw die niet altijd even makkelijk is om te lezen, ook door het gebruik van bijnamen, maar die de lezer uitdaagt tot reflectie, zoals bijvoorbeeld de gedachten van Noera over het woord oorlog: "Was dat oorlog? Afgebroken levens, verscheurd en uit de tijd gevallen, geen logische biografieën meer? Of was er sowieso niets logisch in het leven, niet in vredes- en niet in oorlogstijd? .... Waar moest ze zich op voorbereiden? Waar moesten ze zich allemaal op voorbereiden? "

De Kat en de Generaal is een krachtig verhaal over geknakte toekomstdromen door de onzekere politieke omstandigheden en slechte economische omstandigheden tijdens de wilde jaren ’90 in de voormalige Sovjet-Unie en de daar uit voortkomende gewapende conflicten zoals de Tsjetsjeense oorlogen . De psychische gevolgen van deze oorlogen zijn niet alleen aanwezig in degenen die daadwerkelijk hier aan deelnamen of hieronder geleden hebben maar ook in de generatie die na hen is gekomen.

Door het open einde is het aan de lezer zelf om te bepalen of genoegdoening in staat is om schuldgevoelens te laten verdwijnen of niet. De zinsopbouw, de karakterbeschrijvingen en het open einde maken dit tot een boek dat indrukwekkend is om te lezen en dat de lezer nog lang zal bij blijven.

Reacties op: Indrukwekkend, complex verhaal over schuld en genoegdoening

94
De kat en de generaal - Nino Haratischwili
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker