Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ijzersterke pageturner voor lezers met een sterke maag

Het 5de boek van Chris Carter verschijnt in Nederland vandaag, 15 januari 2024, en ik mocht het boek vooruitlezen voor uitgeverij HarperCollins en er een recensie over schrijven. Het eerste boek uit de serie rondom Robert Hunter dateert van 2009 en dit 5de deel verscheen in Amerika in 2013. Carter omschrijft “Een voor een” zelf als een thriller waarin de gekte van reality tv centraal staat en hoe geobsedeerd iedereen daarmee bezig kan zijn.
Carter is jarenlang zelf forensisch gedragspsycholoog geweest voor hij een stap maakte in het schrijven van een verhaal, waarbij hij dan wel besloot om te schrijven in het genre wat hij zelf ook graag leest. In zijn eerste gesprek met zijn agent werd heb gevraagd om te overwegen om van Robert Hunter een seriepersonage te maken en zo geschiedde. Hij beschrijft Hunter als een goede rechercheur, wiens charisma toeneemt naarmate de serie vordert (bron http://www.thrillerbooksjournal.com/interview-chris-carter/ ).

De witte cover met de 4 spijkers geeft niet direct een beeld van wat je kan verwachten, maar past goed in de serie waarbij de cover over het algemeen een kleur heeft en een enkele afbeelding. Op de achterkant een intrigerende uitnodiging om in het boek te duiken, deze tekst zal menig thrillerliefhebber aanspreken.
Met het eerste hoofdstuk trekt Carter de lezer direct het boek in, wanneer Hunter al op de eerste pagina een belletje krijgt dat zijn aandacht trekt. De toon is gezet en de spanning is vanaf het begin hierdoor direct aanwezig. Hunter werkt wederom samen met zijn vaste collega Carlos Garcia, onder leiding van Barbara Blake. Voor de serielezers zijn ze waarschijnlijk allemaal welbekend, maar Carter introduceert ze zoals gewoonlijk nog wel even kort zonder dat dit storend is. Zoals gewoonlijk krijg je ook een inkijkje in de privelevens van zowel Hunter als Garcia, helaas is er geen link met de afsluitende alinea van het vorige boek “De Beeldhouwer”.
Als lezer wordt je meegenomen in het onderzoek dat Hunter en Garcia leiden, lees je mee met hun frustraties en kun je, in beperkte mate, meepuzzelen om de moordenaar te ontmaskeren. Bij momenten wordt je als lezer getest op je zwakke maag, wanneer in de omschrijvingen die Carter gebruikt om het verhaal tot leven te brengen de gruwelijkheden niet geschuwd worden.
De spanning in Een voor een is vanaf het begin aanwezig en, wederom, weet Carter de spanningsboog goed te spannen en de lezer geboeid te houden. Zeker op de momenten dat de moordenaar het persoonlijk maakt en Hunter en Garcia weet te raken voel je als lezer ook de rillingen over je rug lopen. Carter heeft wederom een ijzersterke pageturner afgeleverd, niet geschikt voor lezers met een zwakke maag.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karina Hoekerswever - Hanegraaf