Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Het lijkt alsof Quinten de enige is die het bizar vindt dat er plots een nieuw gebouw in Kraaidorp verschijnt. De nacht na een grote storm verschijnt er midden in een maisveld een meer met in het midden daarvan een school. Alle kinderen worden verplicht hier naartoe te gaan. Quinten ziet hoe zijn vrienden het fantastisch vinden, zelf vindt hij het echter verdacht en hij trekt op onderzoek.

‘De Duistere School’ is een jeugdthriller van Sandra J. Paul. Zij schreef eerder o.a. De Eilanden-reeks, Azerty (Qwerty) en Kwijt. Voor dit verhaal liet ze zich inspireren door een plot dat haar kinderen bedachten. Paul speelt daarbij met verschillende elementen: een verdwenen moeder, een vreemd gebouw, ouders die hun kinderen vergeten, vrienden die uit hun bed worden gelicht en veranderen, beangstigende schooldirecteurs, … . Ze verweeft ze tot een meeslepend avontuur met een stevig paranormaal tintje.

Het is meteen duidelijk dat er iets niet in de haak is in Kraaidorp, alleen lijkt iedereen behalve Quinten het al snel te accepteren. De jongen moet zijn angsten opzij zetten om zichzelf en zijn vrienden Marin, Daan en Mats te kunnen redden. Naast de spannende gebeurtenissen speelt ook de vriendschap tussen de kinderen een bepalende rol in het verhaal.

Sandra J. Paul richt zich met dit boek op lezers vanaf 10 jaar. Hoofdpersonage is iets ouder, maar zeker herkenbaar. De auteur gebruikt heldere taal en vertelt een goed samenhangend verhaal. Er gebeurt veel op korte tijd en het tempo ligt voldoende hoog om de aandacht vast te houden. Bij de afwikkeling op het einde had er iets doordachter te werk kunnen worden gegaan wat betreft de gevolgen voor alle veroorzakers van het onheil, toch kwijt Paul zich behoorlijk van haar taak en komt de plot nog op z’n pootjes terecht. Gelukkig, want al bij al is dit een fijn geschreven en boeiend verhaal. Quinten weet de interesse vast te houden en het mysterie werkt intrigerend. Het einde doet bovendien vermoeden dat er ruimte is om verder te bouwen op de ontdekkingen van Quinten en dat zou best mogen.

Het binnenwerk is mooi. De donkere illustraties op de achtergrond van elke eerste pagina van een nieuw hoofdstuk dragen bij aan de sfeer. Ook de cover zet de juiste toon. Samen versterken ze de verwachting van een spannende, bovennatuurlijke jeugdthriller.

‘De Duistere School’ is prima geschikt voor jonge lezers die houden van wat magie en een dosis geheimzinnigheden wel kunnen smaken. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en is niet te vanzelfsprekend. De korte hoofdstukken dragen bij aan het leescomfort, al wordt er zo nu en dan wat herhaald. Het taalgebruik is echter duidelijk en eens de horde van de eerste bladzijden genomen is en Quinten zich in het raadsel heeft vastgebeten, moet het wel verder worden ontrafeld.

Reacties op: Bovengemiddelde spanning voor jonge tieners

131
De Duistere School - Sandra J. Paul
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker