Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Een ridder geeft gehoor aan de oproep van een oude wijze en begeeft zich op pad om een queeste te volbrengen. Hij bevecht draken, gewapende elfen, duistere dwergen en zelf goden. Hij komt monsters tegen en wordt door wolven achtervolgd. Wanneer hij zijn eindbestemming bereikt, wacht er alweer een nieuw avontuur.

In ‘De heldensage’ van Jeffrey Alan Love stort een onbekende ridder zich in de strijd. Hij heeft geen naam en zijn belevenissen bevatten alle elementen van klassieke heldenverhalen. Vijanden blijven eveneens naamloos, maar zijn herkenbaar en er gaat dreiging vanuit. De ene actie volgt de andere op, de ridder is nergens veilig, strijdt dapper verder. Er worden geen details verteld, alleen elementen aangegeven. Het is gedurfd, want door de afstand tussen lezer (5+) en hoofdpersonage is er weinig binding met de ridder. De spanning gaat uit van het gevaar en het onbekende dat elke nieuwe bladzijde brengt, maar de held laat niet in zijn kaarten kijken. Love brengt op impressionante wijze en tegen een hoog tempo een behoorlijke portie drama.

De tekst rijmt en op elke dubbele spread staan slechts een zinnetje. De woorden zijn erg groot gedrukt, waardoor ze gemakkelijk te lezen zijn en goed terug te vinden op de donkere illustraties. Auteur Jeffrey Alan Love is een bekende fantasykunstenaar die eerder ook al de illustraties maakte voor het knappe ‘Noorse Mythen’ van Kevin Crossley-Holland. De prenten van ‘De heldensage’ liggen in dezelfde lijn en zijn daardoor herkenbaar. Met acrylverf maakt hij illustraties die wat betreft uitzicht aan lithografieën doen denken. Het kleurenpalet is beperkt. Hij gebruikt vooral zwart op wit, maar hier en daar is de achtergrond geel, rood of blauw. Slechts enkele details stipt hij met een accentkleur aan, zoals de banier van de ridder of het oog van een draak. Het resultaat is imposant en overtuigend. De kleine ridder moet constant ontsnappen aan groot gevaar en dat spat van de pagina’s af.

‘De heldensage’ is een boek voor dappere, jonge lezers die houden van het gevaar uit volksvertellingen en de held willen aanmoedigen. Het is geen conventioneel prentenboek, wel een feest om naar te kijken en redelijk indrukwekkend.

Reacties op: Indrukwekkend ridderavontuur voor dappere lezertjes

3
De Heldensage - Jefrey Alan Love
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker