Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Abel Jongbloed droomt van een wijnkasteel in Frankrijk. Hij besluit z’n droom na te jagen en zijn platenwinkel in Nederland te verkopen. Zijn vrouw Angela is war sceptischer, toch gaat ze mee. Eens aangekomen in een klein dorpje in het zuiden, blijkt het toch moeilijker dan voorzien om wijnboer te worden. Maar Abel is ondernemend en ondanks de tegenslagen blijft hij niet bij de pakken neerzitten. Zo gaat hij wiet telen met het idee om een goede geestverruimende wijn te produceren.

‘Godendrank’ van Ilja Gort is een heerlijke feelgood thriller. Met veel humor beschrijft Gort de lotgevallen van zijn hoofdpersonage Abel en de sfeer op het Zuid-Franse platteland. Het verhaal leest behoorlijk vlot en Abel weet snel te charmeren. Hij heeft behoorlijk wat tegenslag, maar zijn optimisme is aanstekelijk. Zijn tamelijk dubieuze contacten met de burgemeester en het vriendje van dochter Lara helpen hem eerder in de problemen dan ze redding brengen. Met een behoorlijke knipoog schetst de auteur een beeld van de dorpsbewoners en buren van de familie Jongbloed, tot een zwaarbewapende hoogbejaarde dame toe. Het zijn typetjes, hoewel ze niet cliché zijn. Het is het samenspel van de personages dat een fijne stemming oproept.

Ilja Gort blinkt niet alleen uit in zijn beschrijvingen, maar maakt er in z’n geheel een licht verteerbaar, spannend avontuur van. Het verhaal is ontwapenend en dat is z’n kracht. De dosis relativering die op elke situatie wordt toegepast, hoe benard ook, maakt dat er ruimte is voor nieuwe ingevingen en bizarre acties. Abel sukkelt van de ene situatie in de andere zonder zijn liefde voor z’n chateau te verliezen. Kon het spannender? Wellicht wel, wat betreft intriges blijft het wat kabbelen aan de oppervlakte en de spanningsboog is gering, toch leest het prima zo. De plot bruist en de lotgevallen van de personages zorgen voor een groot amusementsgehalte. Het is luchtig en heeft vaart.

‘Godendrank’ is het soort boek dat je met een grote glimlach uitleest: vermakelijk en onderhoudend. Ilja Gort brengt de Languedoc tot leven en terwijl de droom van Abel wat sputtert, waant wie dit boek leest zich alvast een God in Frankrijk.

Reacties op: Als een Gort in Frankrijk

128
Godendrank - Ilja Gort
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners