Advertentie
    Katy Hebban Recensent

Wie is er klaar voor een bezoek aan het Rijksmuseum voor Hostirische (jawel, dat leest u goed) Oenen? De tentoonstelling 'Prutsers en Pechvogels' is namelijk hilarisch. Met de museumgids in de hand wandelt u zo langs de portretten en taferelen, terwijl u wordt voorzien van de nodige verhalen, anekdotes en tekeningen.

Voor Prutsers en pechvogels werkten kinderboekenschrijvers Tosca Menten en Jozua Douglas opnieuw samen. Dat deden ze eerder al voor Pech onderweg, een verhalenbundel vol rampspoed op reis. Het pechthema wordt verdergezet in dit nieuwe boek en net als toen verzorgt Geert Gratama de illustraties.

In dit boek zijn geen helden of winnaars te bekennen. Er is wel een toevallige speerwerper die, ondanks een record, in de gevangenis belandt. Verder zijn er een bijzondere pruikenmaakster, een man die van de wereld viel en een vrouw die haar dure verjaardagscadeau zomaar in de soep draait. De verhalen variëren in lengte en zijn heel divers, maar bovenal zijn ze grappig. Douglas en Menten laten een hele serie vreemde snuiters de revue passeren en weten elke keer opnieuw een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren met knotsgekke avonturen.

Gratama tekende de portretten van de pechvogels en voorzag de historische gebeurtenissen van levendige prenten. Daarnaast tekende hij steeds enkele taferelen uit de verhalen. De illustrator weet de humor van de tekst goed te vertalen naar dynamische tekeningen waarbij vooral de gezichten van de afgebeelde personen erg expressief zijn. Hij heeft bovendien oog voor detail, waardoor het leuk is om wat langer stil te blijven staan bij de illustraties.

Menten en Douglas nemen in dit boek een loopje met de geschiedenis en kiezen voor verhalen over verzonnen underdogs en hun historische missers. Met chronologie wordt geen rekening gehouden en er wordt van tijdperk naar tijdperk gesprongen. Doordat het is opgedeeld in korte hoofdstukken, is het erg leuk om voor te lezen (6+). Zelf deeltjes lezen gaat ook prima, al wordt het waarschijnlijk eerder in één ruk uitgelezen (8+). Het geheel is immers heel humoristisch en onderhoudend. Menten en Douglas vormen wat dat betreft een schitterend duo. Ze hebben het boek zelfs voorzien van enkele pauzemomenten en tegeltjeswijsheid.

Prutsers en pechvogels sluit aan bij de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’. Het zit boordevol fantasie en levert een boeiende rondleiding op in een merkwaardig museum met als motto: ‘wie de prutser niet eert, is de held niet weert’. Achterin het boek zijn nog twee interviews te vinden met de auteurs waarin ze vragen beantwoorden, zoals met welke historische persoon ze wel eens zouden willen jeu-de-boulen. Heerlijk gniffelen en grijnzen gegarandeerd.

Reacties op: Ode aan de prutser

18
Prutsers en pechvogels - Tosca Menten Jozua Douglas
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners