Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Gort zorgt voor vermaak

Kees van Duyn 27 mei 2020 Hebban Recensent
Wijnboer in Frankrijk. Al meer dan twintig jaar heeft Ilja Gort een wijnkasteel in de buurt van Bordeaux. Daarvoor hield hij zich bezig met muziek en was hij drummer bij onder andere de Haagse band After Tea. Naast wijn en muziek is schrijven een van zijn andere liefhebberijen. In 2004 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk en in 2008 kwam zijn debuutroman Het Merlot mysterie uit. Zijn jongste roman is Godendrank en werd in april 2020 uitgegeven. Behalve romans, thrillers en non-fictie schrijft hij ook kinderboeken.

Abel Jongbloed is eigenaar van cd- en platenwinkel en heeft het naar zijn zin. Toch wil hij meer, hij heeft zijn zinnen gezet op een Frans wijnkasteel. Na lang zoeken heeft hij eindelijk wat gevonden, hij verkoopt zijn winkel en vertrekt samen met zijn vrouw Angela naar Zuid-Frankrijk. Ondanks de idyllische omgeving, krijgen ze meteen al diverse tegenslagen te verwerken. Abel besluit om het over een andere boeg te gooien en begint met het telen van wiet om er zijn wijn mee te verrijken. Dit neemt echter een andere wending aan dat hij aanvankelijk had voorzien.

Vanaf het allereerste moment proeft Godendrank naar Gort. De relaxte houding van Abel, de humor en het taalgebruik die het verhaal kenmerken, de wijnterminologie, maar ook de verwijzingen naar muziek. Het is overduidelijk dat de auteur ervaringen uit zijn eigen leven in het verhaal verwerkt heeft, en vanzelfsprekend ook zijn kennis over wijn. In een interview heeft Gort ook bevestigd dat veel elementen uit het boek zijn gebaseerd op eigen ervaringen en dat hij eigenlijk zelf de Abel-figuur is. Dit wil overigens niet zeggen dat de roman autobiografisch is, dat is het verre van.

Het verhaal wordt vooral verteld vanuit het perspectief van Abel, een bijzonder en echt personage, hoewel soms nog wel eens naïef. Misschien dat dat er de reden van is dat hij sympathie oproept. Dat doen een paar andere personages overigens ook, denk daarbij aan zijn nuchtere en down to earth zijnde vrouw Angela, maar ook Fifi Fusil, de oude, bijzondere, maar nog erg krasse dame. Ook voor de overige personages gaat op dat ieder van hen uniek en daardoor authentiek is. Gort heeft ervoor gewaakt ze cliché te maken en dat is een pre voor het verhaal.

Ondanks dat Godendrank een roman is, heeft het al vanaf het begin een lichte spanningsboog. De lezer wordt nieuwsgierig gemaakt. Dit wordt nog eens aangewakkerd door de vele bizarre situaties waarin Abel terechtkomt. Je vraagt je voortdurend af hoe hij zich daar uit kan redden. Het verhaal heeft een behoorlijk tempo dat in de laatste fase ook nog eens wordt opgevoerd. Dan nemen de spannende momenten zelfs toe en wordt het door de wild-west-taferelen ronduit thrillerachtig. De hele plot kenmerkt zich overigens door de vele onverwachte ontwikkelingen. Niets en niemand is voorspelbaar.

Godendrank is trouwens geen literair hoogstandje, daar is het Gort ook helemaal niet om te doen. Wel is het een vlot lopend en luchtig verhaal dat bijzonder beeldend, tegen het filmische aan, geschreven is. Het dient vooral voor vermaak en ondanks dat het verhaal zo ongeloofwaardig is als wat, is de auteur daar volledig in geslaagd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.