Met verbeeldingskracht terug in de tijd

Kiki 17 september 2025
Geweldig! Kan niet anders zeggen. Ik weet zo weinig van de Romeinen, geen gymnasium gedaan, enkel Asterix verslonden. En dan is er dus Robert Harris om een mens mee terug te voeren. Ik maak kennis met de bekende decadentie van de allerrijksten maar ook met de uiterst diverse andere lagen van de bevolking. Vrijen en slaven, hoog en laag opgeleid volk, versleten en verliefde mensen, adgunstige en royale types.

De hoofdpersoon, een ingenieur van waterwerken is een extreem beschaafde jonge man maar tevens een kind van zijn tijd. Hij is niet geïnteresseerd in militaire macht, rijkdom, kunst en filosofie. Hij oefent zijn vak uit en dat is meer dan genoeg in zijn geval. Via zijn kennis en door zijn ogen toont Harris de lezer de wonderlijke wereld van de watervoorziening van de Romeinen, ongeëvenaard tot ruim na de middeleeuwen.
Alles tegen de achtergrond van de uitbarsting van de Vesuvius en de ondergang van onder meer Pompeï.

Het spannende verhaal wat het boek tot een thriller maakt is een extra geschenk bij het lezen maar ook zonder is het een verrukkelijk boek.

Meer recensies van Kiki