Een pakkende, indrukwekkende en erg grappige roman
Pearl O'Reilly woont al haar hele leven in het rustige Ierse dorpje Dragan. Ze geniet van haar dagelijkse rituelen: lunchen met haar beste vriendin Una, praten met therapeut Mairead en ze werkt in het winkeltje van de O'Callaghans. Daarbij heeft ze nog andere gewoontes: tot tien tellen voor ze de trap op en af gaat, haar pissebedden tellen en obsessief haar handen wassen.
Dan ontmoet ze Jack, een Nieuw-Zeelander die op rondreis is door Ierland. Ondanks zijn korte bezoek laat hij een liefdesbriefje achter, waardoor Pearl voor het eerst droomt over een ander leven. Een leven zonder dwangneurose, waarin zij en Jack een lang en gelukkig leven leven. Aangemoedigd door flirterige berichtjes en Una's vertrouwen en steun in haar is Pearl overtuigd om de wereld buiten het dorp te verkennen. Ze pakt het vliegtuig en reist naar Nieuw-Zeeland. Ze gaat een avontuur tegemoet die haar voorbij haar grenzen laat gaan en daarmee haar leven verandert, alleen wel op compleet andere wijze dan dat ze ooit had kunnen denken.
Mijn ervaring:
Wat een heerlijke, grappige, vermakelijke en pakkende roman. Claire Frances heeft een hele filmische, vlotte en fijne schrijfstijl en weet Pearl zo neer te zetten, dat je je zonder moeite in haar kan verplaatsen, je haar in je hart sluit en met haar op een indrukwekkend, verrassend en erg tof avontuur gaat. Daarbij weet Claire Frances de OCD van Pearl met een knipoog en een grap te beschrijven, waardoor het verhaal lekker luchtig en leuk blijft.
We lezen het verhaal van Pearl. Het is een jonge, liefdevolle en leuke vrouw die je eigenlijk al direct vanaf het begin in je hart sluit. Claire Frances weet het personage realistisch en op natuurlijke wijze weg te zetten en ook haar OCD weet ze goed te beschrijven. Niet enkel wat het gedrag van Pearl is, maar ook wat er in haar hoofd om gaat. Naast Pearl zijn ook de andere personages realistisch, divers en mooi uitgewerkt.
Het verhaal begint met een fijne beschrijving van het rustige, regelmatige en fijne leventje van Pearl. Haar hele leven bestaat uit een dagelijks ritme van rituelen wat structuur en rust voor Pearl brengt. Ondanks dat OCD haar leven wel redelijk heftig beheerst, is ze gelukkig met haar leven. Na haar ontmoeting met Jack en wat aanmoediging van Una, haar beste vriendin, besluit Pearl ondanks haar OCD en dat ze nog nooit buiten het dorpje geweest is, naar Nieuw-Zeeland te vliegen en daar Jack te verrassen. Het wordt een verrassend, indrukwekkend, grappig en bijzonder avontuur. Mede door de aanmoediging van whatsapp berichten van Niall, Mairead en Una, weet Pearl op indrukwekkende wijze haar grenzen te verleggen en nieuwe zelfkennis en inzicht op te doen. Het is echt een pakkend avontuur, waarbij Claire Frances de gedachten en emoties Pearl krachtig weet te verwoorden en Pearl een mooie groei doormaakt. Tot slot weet ze het verhaal op erg mooie wijze af te ronden.
De regels van Pearl is een pakkende, indrukwekkende en erg grappige roman. Claire Frances heeft een filmische, vlotte en fijne schrijfstijl en het realistische en leuke hoofdpersonage Pearl zit al snel in je hart. Ze weet haar OCD met een knipoog maar wel erg goed te beschrijven en Pearl maakt een prachtige groei en transformatie door als ze besluit om naar Nieuw-Zeeland te reizen om Jack te verrassen. Ondanks dat het avontuur compleet anders loopt dan verwacht is, het echt een prachtige, indrukwekkende en erg toffe reis waarin Pearl nieuwe vrienden maakt en veel nieuwe zelfkennis en zelfinzichten opdoet onder aanmoediging van whatsapp berichten van haar vrienden thuis. Echt een heerlijke en vermakelijke aanrader.
Mijn ervaring: