Laura 25 februari 2026
Toen Throne of Glass van Sarah J. Maas verscheen, herinner ik me de enorme hype nog goed. Fantasy was nooit echt mijn genre; behalve wat dystopians liet ik het meestal liggen. Toch blijft de naam Sarah J. Maas overal opduiken. Nu mensen in mijn omgeving A Court of Thorns and Roses lazen en een vriendin haar exemplaar bij mij achterliet, besloot ik het eindelijk een kans te geven.

In het verhaal volgen we de negentienjarige Feyre, die in een koude, eindeloze winter haar familie in leven houdt door te jagen. Wanneer ze een wolf doodt die meer blijkt te zijn dan een gewoon dier, wordt ze als vergelding meegenomen naar Prythian, het rijk van de feeën. Daar ontdekt ze dat haar ontvoerder Tamlin geen monster is, maar een onsterfelijke fae met zijn eigen geheimen. Terwijl hun relatie verandert, groeit er een duistere dreiging over het land en moet Feyre kiezen hoe ver ze wil gaan om Tamlin en zijn wereld te redden.

Mijn leeservaring was dubbel. Je merkt duidelijk dat Sarah J. Maas dit boek voor een young adultpubliek schreef; de personages zijn niet heel gelaagd en blijven soms wat oppervlakkig. Vooral Feyre vond ik lastig. Ze twijfelt veel en lijkt niet goed te weten wat ze zelf voelt of vindt. Dat maakte haar voor mij soms vermoeiend. Tegelijk zorgde die eenvoud ervoor dat het verhaal heel vlot leest. Het is geen roman waarbij je elk detail moet analyseren; juist daardoor was het voor mij perfecte ontspanning in een drukke periode.

Ik heb het boek deels gelezen en deels geluisterd via Storytel, waar een versie met volledige cast, muziek en geluidseffecten beschikbaar is. Dat gaf het verhaal extra sfeer en maakte de ervaring meeslepender dan wanneer ik alleen had gelezen. Wat ik echt waardeer, is de eerste opzet van de worldbuilding. Je voelt dat er meer achter deze wereld schuilt dan je nu ziet. Daarom ben ik nieuwsgierig naar hoe Sarah J. Maas dit verder uitwerkt. Of ik snel verder lees, weet ik nog niet; maar dat ik het vervolg een kans geef, staat vast.

Meer recensies van Laura