Wanneer het lichaam van opiniemaker Rebecca Rönn wordt gevonden, gaat de politie uit van een roofmoord. Journalist Sven twijfelt daaraan; hij vermoedt dat Rebecca informatie had die haar fataal is geworden. Terwijl de zaak officieel wordt afgesloten, besluit Sven zelf verder te graven. Tegelijkertijd koopt buitenlandcorrespondent Anne na haar scheiding een vervallen pand in Kirseberg waar zij haar leven opnieuw probeert vorm te geven. Wanneer Sven en Anne elkaar na vijfentwintig jaar weer ontmoeten, slaan ze de handen ineen. Hun journalistieke zoektocht legt een netwerk van belangen, macht en manipulatie bloot dat veel groter blijkt dan gedacht.
Wat mij vooral opviel, is hoe zorgvuldig Lena Sundström & Jens Mikkelsen hun hoofdpersonages neerzetten. Dit voelt echt als een solide basis van een nieuwe serie waarin Sven en Anne de ruimte krijgen om te groeien. Er wordt veel tijd genomen voor hun achtergrond, hun twijfels en hun onderlinge dynamiek. Dat vertraagt het tempo soms, maar het zorgt er ook voor dat ik me echt betrokken voelde.
Ik merkte dat ik me regelmatig afvroeg in hoeverre Sven en Anne iets van Lena Sundström & Jens Mikkelsenzelf in zich dragen: twee journalisten die schrijven over journalistiek. Dat metaniveau geeft het verhaal extra lading. De thematiek is bovendien opvallend actueel. Vrijstaat onderstreept voor mij opnieuw dat lezen politiek is; dat verhalen invloed hebben op hoe we naar macht en waarheid kijken.
Wat ik echt verfrissend vond, is dat deze thriller niet vanuit de recherche wordt verteld maar vanuit een journalistiek duo. Daardoor verschuift de focus van forensisch bewijs naar bronnen, ethiek en verantwoordelijkheid. Ik miste geen moment de ‘standaard’ thrilleraspecten. Het geheel voelde minder formulematig, minder voorspelbaar en daardoor spannender. Vrijstaat is geen bombastische pageturner maar een intelligente thriller die me nieuwsgierig maakt naar het vervolg.