Mijn leeservaring was wisselend, maar wel bijzonder.

Laura 30 november 2025
Zarathustra spreekt van Kader Abdolah vertelt hoe de jonge Zarathustra opgroeit tussen stammen die geleid worden door ruziënde goden en corrupte religieuze leiders. Kader Abdolah beschrijft hoe Zarathustra zich losmaakt van die oude wereldbeelden en de overtuiging ontwikkelt dat er één god is die orde brengt. Vanuit dat inzicht begint hij zijn missie om mensen te sturen richting goede gedachten, goede woorden en goede daden; een gedachte die later grote invloed zou krijgen op de drie grote monotheïstische religies. Het boek presenteert deze oerverhalen als een soort hervertelde mythologie die Abdolah probeert te verbinden met onze tijd.

Mijn leeservaring was wisselend, maar wel bijzonder. Ik heb Kader Abdolah ooit live horen spreken en dat moment staat nog steeds als iets bijna magisch in mijn geheugen. Hij heeft een natuurlijke, sprookjesachtige manier van vertellen en die stijl herken je meteen in dit boek.

De vertelling voelt warm, rustig en vol respect voor de oude verhalen. Daarom vond ik het erg leuk om via dit boek kennis te maken met een stuk Perzische mythologie waar ik eigenlijk niks van wist. De sfeer is uitnodigend en leest alsof Kader Abdolah naast je zit en het verhaal rustig met je deelt.

Toch merkte ik dat het boek me minder diep raakte dan ik had gehoopt. De wereld die Kader Abdolah schetst is fascinerend, maar voor mij bleef het allemaal iets te oppervlakkig. Ik wilde meer lagen en misschien meer uitleg over de historische context. Naarmate het einde naderde, had ik het gevoel dat bepaalde verhalen steeds terugkwamen, terwijl ze weinig nieuws toevoegden; dat maakte het geheel minder krachtig. Ondanks dat blijft Zarathustra spreekt een mooie, toegankelijke kennismaking met een belangrijk stuk cultuur en geloofsgeschiedenis.

Meer recensies van Laura

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.