Onverzadigd en nieuwsgierig
Ik heb ‘De ontluikende sekslust van Emma Mus (15)’, een roman geschreven door Marnix Peeters via Libelle ontvangen als recensieboek.
De titel zegt het eigenlijk al, maar toch nog even in het kort. Het boek start op 1 juli, drie weken voor Emma’s 15de verjaardag. Het meisje is zeer benieuwd naar wat seks eigenlijk allemaal inhoudt. Terwijl haar vriendinnen giechelende seuten (haar woorden) zijn die er nog helemaal niet mee bezig zijn, werkt zij in een sneltempo een heleboel mannen af in de weken naar haar verjaardag. En ik schrijf mannen, want ze zijn allemaal minstens 10 jaar ouder en de meesten zouden haar vader, een enkeling haar grootvader kunnen zijn.
Het boek gaat over seks, maar sexy zou ik het absoluut niet noemen. Daar zijn de mannen te onaantrekkelijk voor en zij veel te jong. Het geheel (ondanks het feit dat ze allemaal pedo’s zijn) is hopelijk eerder komisch bedoeld . De schrijver heeft ook erg veel creatieve benamingen voor de geslachtsdelen gevonden. De onbeholpenheid van Emma’s ouders die het tijd vinden om seksuele voorlichting te geven was ook ergens een beetje grappig. De hoofdstukjes waren erg kort (en to the point). Hierdoor las het vlot.
Het deed me ook wat denken aan “Mieke Maaike's obscene kapsalon”, een hoorspel van het Geluidshuis dat ik ooit luisterde gebaseerd op een boek van Louis Paul Boon (Mieke Maaike's obscene jeugd – dit boek las ik zelf niet). Met het grote verschil misschien dat de pastoor in dit boek zo in shock was door haar gedrag dat hij er bijna inbleef.
Dit boek is niet voor iedereen (ik ben er nog niet helemaal uit of het echt iets voor mij is), maar ik denk dat dit oké is voor de schrijver.