Een wereld vol magie
Ik las deze maand ‘Rhodinya – Op zoek naar balans’. Het is eerste deel van een epische verhalenserie geschreven door R.G. Nabwaltik.
In het boek volgen we Thom. Een gewone mensenjongen die per toeval terecht komt in een parallelle wereld genaamd Rhodinya.
Rhodinya is een koninkrijk dat ooit in balans was en waar iedereen vredig samenleefde, maar nu in de greep is van een duister kwaad. Thom maakt tijdens zijn tocht doorheen het rijk kennis met een hele resem aan magische wezens, de ene al vriendelijker dan de andere. Samen met enkele bondgenoten gaat Thom op zoek naar een manier om Rhodinya te redden van de ondergang.
In dit boek is het vooral worldbuilding. Ik moet wel toegeven dat ik wat overwhelmed was door het aantal magische wezens in het boek. Ik moest soms echt mijn hoofd erbij houden om te onthouden wie welke kracht weer had. Het waren ook soms wezens waar ik nog nooit van gehoord had zoals Maahnvars, Ayaans en hun Indriks … enzovoort. Ze werden uitvoerig beschreven, maar tegelijk haalde dit voor mij ook wel vaart uit het verhaal. Ik was ergens benieuwd of andere lezers hier ook mee kampten en las in een andere review dat iemand schreef dat de afbeeldingen wel hielpen. Ik las het e-book en die andere persoon het fysieke boek, dus ik weet niet of het verschillend is. In het e-book staat enkel een tekening van een Drunola. Achteraf zag ik dat het boek een eigen website heeft, met een Wiki waarin alle wezens beschreven worden. Dit had ik tijdens het lezen misschien beter geweten.
Thom zelf is ontzettend slim, want was op zijn zestiende al bezig met een opleiding geneeskunde. Het waarom net hij ‘gekozen’ werd, is nooit echt duidelijk. Dit is iets wat je als lezer gewoon moet aannemen. Daar bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Ik hoop dat dit naarmate de reeks vordert toch op één of andere manier duidelijker wordt. Hij is wel een personage dat je onmogelijk kan haten. Het is echt een goeddoener.
Mijn favoriete personage is Dhumra, een 11-jarige Maahnvar die het verhaal een grappige toets geeft. Hij is ook degene die mij geholpen heeft Rhodinya beter te begrijpen.
Het boek zelf eindigt met een cliffhanger van formaat, maar ik las dat het volgende boek al in de maak is dus benieuwd.