Spannende Young adult thriller

Linda de Jong Linda de Jong
16 mrt 2021

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om te leven in een overlevingsmodus, om nooit een minuut rust te krijgen en om constant over je schouder te kijken? Dat is het leven van Nora O’Malley.

Mijn vele gezichten van Tess Sharpe was in vele opzichten een verrassend lezen.
Op de omslag van het vuurrode boek, het gezicht van Nora, maar het kan ook van Rebecca, Samantha, Hayley, of andere meisjes zijn.

Nora is inmiddels zeventien en eigenlijk weten alleen haar ex-vriend Wes en grote zus (en beschermer) Lee van haar grote geheimen af. Haar vriendin Iris, weet nog van niets. Maar sinds gister dreigt daar verandering in te komen. Wes heeft ze al zoenend betrapt, terwijl Nora doelbewust niets over de prille relatie aan hem heeft verteld.

We vallen het verhaal binnen, terwijl Nora, samen met haar ex-vriendje en haar nieuwe vriendin verstrikt raken in een bankoverval. Het bewuste zoen-onderwerp hebben ze nog even voor zich uitgeschoven, omdat ze eerst het geld dat ze hebben ingezameld voor een lokaal dierenasiel op de bank moeten storten.

Wanneer ze al mopperend en ongemakkelijk in de rij staan, worden ze abrupt meegesleurd in een gewapende overval door twee mannen. Dat de mannen niet twijfelen om hun wapens te gebruiken, wordt al snel zichtbaar als de beveiliger gelijk gewond raakt.

Het grootste deel van het verhaal wordt verteld tijdens de bankoverval - waar de hoofdstukken minuten zijn, die langzaam maar zeker oplopen, naarmate de personages gegijzeld zijn. Ondertussen leren we Nora en haar (franken)vrienden (een grapje van Wes) beter kennen. De donkere bladzijde zijn gebruikt om de verschillende verhalen van de meisjes meer inhoud te geven.

Terwijl ze samen opgesloten zitten, weigert Nora opnieuw slachtoffer te worden van wat er mogelijk staat te gebeuren. Ze scant haar jeugdherinneringen, op zoek naar iets om tegen de schutters te gebruiken. Het verhaal wordt slim verdeeld tussen, het nu, met de spanning van de overval, het achtergrondverhaal en de ondersteunende personages, die door hun eigen trauma in deze uitverkoren familie terecht zijn gekomen.
En dan is er nog Lee, Nora's stoere oudere zus, die het spelletje aan de zijlijn slim meespeelt. Maar is het genoeg om de zaak te redden?

Ik heb echt genoten van deze unieke young adult thriller. Tess Sharpe reflecteert de herinneringen van Nora op een bijzondere manier. De dingen die ze in het verleden deed en wat ze achterliet. Dat ze ondanks emotionele beschadiging, toch voor haar vrienden weet te zorgen. En hoe de waarheid ze uit elkaar drijft, maar ook bindt. Ze gaat moeilijke onderwerpen daarbij niet uit de weg.

Eigenlijk is het een overlevingsverhaal. Het trio wordt gedwongen de lelijkste waarheden en diepgewortelde geheimen onder ogen te zien, waarbij ze zich langzaam openstellen voor elkaar.

Mijn vele gezichten| Tess Sharpe | Uitgever Moon

Meer recensies van Linda de Jong