Zoals u wenst: Rebels en sprookjesachtig.
Nadat Jules haar privacy, spaargeld en droomreis naar het buitenland heeft verloren, werpt het lot een gouden kans in haar schoot: ze mag aan de slag als assistente van Constance, de rebelse kroonprinses van Fortura. Terwijl Jules haar best doet om het vertrouwen van de prinses te winnen, stilt Constance haar oneindige verveling met alcohol, onschuldige pilletjes en schandalen. En bovenal: met het kwellen van haar nieuwe assistente.
Toen Tot uw dienst in de bus viel, was ik aangenaam verrast. Eerst door het uiterlijk, wat een plaatje, toen door de dikte (maar liefst 516 bladzijden) om er daarna achter te komen dat het om een tweede deel ging. Oeps… Het eerste deel Zoals U wenst, is dus al een tijdje eerder uitgekomen in 2020.
Als recensent, of als lezer begin je natuurlijk liever niet bij een vervolgdeel dus het was even wachten op deel 1 (die er minstens nog mooier uit zag in dat prachtige blauw.) Tel daar de vertraging (van deel 2) en de in totaal 1076 bladzijden (van twee boeken) bij op, en je snapt waarom deze recensie wat later komt dan gebruikelijk.
In dit eerste deel van deze verslavende serie vol drama en romantiek. Leren we Jules, de nieuwe assistente en Constance, de kroonprinses van Fortura beter kennen. Constance weet dat alles moet wijken voor de kroon. Maar nu ze de volwassen leeftijd heeft bereikt, slaat de twijfel nog harder toe. Wil ze haar vader wel opvolgen?
Jules, is een ambitieus meisje dat naar school gaat en daarnaast werkt in een boekhandel. Ze is druk aan het sparen om te reizen. Helaas gooit haar moeder roet in het eten. Jules vlucht het huis uit, om bij vriendin Floor uit te huilen. Ze besluit in een dronken bui een sollicitatie te schrijven naar het koningshuis. De vacature? De persoonlijke assistente van de kroonprinses. Als ze de volgende ochtend wakker wordt en een mailtje van het koningshuis ziet, zit de schrik er goed in.
Het verhaalperspectief wisselt tussen Jules en de kroonprinses Constance, van Fortuna. Ondanks dat de meiden ongeveer even oud zijn, had hun afkomst niet verder uit elkaar kunnen liggen. Toch hebben ze ook overeenkomsten, maar die komen in het begin nauwelijks aan de orde. Constance heeft schoon genoeg van al die opgelegde protocollen en regels. Ze wil niets liever dan alles onderuithalen wat er enigszins mee te maken heeft: haar ouders, de pers, het volk en natuurlijk Jules.
Als lezer snap je wel waarom Constance zo rebels is. Al is ze zeker niet sympathiek te noemen met haar vervelende, klierige gedrag en koele uiterlijk. Het is niet makkelijk om hoogte van haar te krijgen, maar er zijn momenten dat je toch medelijden met haar krijgt. Natuurlijk slaat dit gevoel zoals het een YA-roman betaamt helemaal om in een soort persoonlijke enemies-to-lovers gevoel.
Zoals u wenst is vlot geschreven en heeft veel kleine details en wendingen. Misschien dat er mensen zijn die vinden dat er te veel personages voorbijkomen, of dat het boek te dik is, maar ik zat er vanaf de eerste bladzijde helemaal in. Het was me geen blad te veel. Ik vond het een heerlijk leesbaar verhaal over de koninklijke familie. De hoofdpersonages voelen echt door al hun onhebbelijkheden (uh..) eigenaardigheden en er wordt net genoeg over bijkomende personen, als vriendin Floor , of broers en zussen geschreven, om ze ook interessanter te maken voor het verhaal.
De originele invalshoek, de beeldende schrijfstijl, de humor en ontwikkeling van de hoofdpersonages maakt Zoals u wenst een vermakelijk geheel. Tel daar wat romances, roddels en achterklap, en de oude brompot Stach bij op en je hebt een heerlijk YA boek in handen.
Ik ben heel blij dat ik meteen door kan met het tweede deel, Tot uw dienst, want ik ben super benieuwd hoe het leven van Jules en Constance verder zal gaan.
Lezen jullie mee?
Zoals u wenst (1) | Denise Marinus | Clavis | Young adult