Moordvent laat je ietwat verward achter

Lisan 30 december 2025
Het boek Moordvent is het debuut van Jolanda Esselink. In Moordvent maken we kennis met Ellen. De succesvolle Ellen heeft bijna alles wat haar hartje begeert behalve een relatie. Ze beproeft haar geluk op tinder en komt zo in contact met Johan. Johan laat er geen gras overgroeien en voor ze het weet wonen ze samen. Johan blijkt lang niet zo perfect te zijn als ze dacht en langzamerhand ziet ze steeds meer van zijn ware aard. Tegelijkertijd weet Johan haar op zulke momenten ook weer voor zich te winnen. Lukt het Ellen om haar hoofd koel te houden en voor zichzelf te kiezen?

Met een ijzersterk begin weet Jolanda Esselink je meteen te grijpen. Je kruipt vanaf de eerste bladzijde in het hoofd van Ellen. Je voelt haar liefde voor Johan, haar angsten en haar twijfels haarfijn aan. Ellen is haar gedachten zijn lichtelijk chaotisch. Die schieten alle kanten op. Dat maakt dat je je aandacht erbij dient te houden. Net als Ellen zie je wel signalen die niet kloppen, maar kun je je er je vinger niet opleggen. Subtiel laat Esselink steeds meer zien van de ware aard van Johan. De personages zijn goed uitgediept.

Om enigszins structuur aan te brengen, is het verhaal opgebouwd langs drie lijnen: de vergissing, de vlucht en de eindstrijd. Op het moment dat Ellen zich in het tweede deel los probeert te breken van Johan, dreig je als lezer de grip op haar te verliezen. De keuzes die zij vervolgens maakt, zijn niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Op sommige momenten vraag je je af waarom ze dit pad inslaat. Af en toe voelt dat wat onrealistisch aan. Ook zakken het tempo en de spanning in. In de eindstrijd neemt het verhaal een dusdanige wending dat je bijna begint te twijfelen of dit nog dezelfde Ellen is als aan het begin van het verhaal. Er komen verlangens naar boven die tot dan toe ver onder de oppervlakte zijn gebleven.

Met een beeldende en vlotte schrijfstijl weet Esselink je direct het verhaal in te trekken. Vooral het moeizame proces van het loskomen uit een giftige relatie weet zij treffend te beschrijven. Het laat zien hoe ingewikkeld het kan zijn om los te breken uit een relatie die van buitenaf al lang ongezond lijkt. Tegelijkertijd zijn de keuzes die Ellen maakt en het pad waar zij voor kiest, lang niet altijd realistisch. Dat maakt dat je als lezer toch met een ietwat verward gevoel achterblijft.

Ik las dit verhaal in kader van een blogtour die is georganiseerd door de Uitgever Godijn Publishing.

Meer recensies van Lisan