Melachonisch en menselijk

Lisan 28 september 2025
In deze semi-autobiografische roman gaan we terug naar begin 20ste eeuw in Japan. Yozo Oba heeft in drie notitieboekjes een aantal periodes in zijn leven samengevat. Als kind, als tiener en als jongvolwassene weet hij maar moeilijk zijn draai te vinden. Als kind ontwikkelt hij zekere angsten en probeert hij zijn ware ik te maskeren door de clown uit te hangen. Hij voelt zich onbegrepen en vindt weinig tot geen aansluiting in de maatschappij. Hij zoekt zijn heil in drank, drugs en seks en zakt steeda dieper weg in een groot zwart gat...

Als lezer kruip je in het hoofd van Yozo en raak je verstrikt in zijn duistere gedachten. Het verhaal is eerlijk en wordt verteld zonder schaamte. Osamu Dazai windt er geen doekjes om. Je voelt de worsteling van Yozo en de ultieme wens om begrepen te worden. Het is melachonisch en menselijk geschreven.

Ondanks dat het verhaal in 1948 is geschreven, is het herkenbaar en actueel. Soms confronterend over hoe wreed de mens kan zijn. Ondanks de zware thematiek, valt er ook een vleugje ironie en humor in het boek te bespeuren.

'Als mens mislukt' is een aangrijpende roman over de onmogelijkheid om in contact te komen en te blijven met de wereld om je heen en de verschrikkelijke gevolgen die dat heeft.

Meer recensies van Lisan

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.