Confronterend, herkenbaar en scherpzinnig
De Spaanse Beatriz Serrano heeft in 2023 haar debuutroman ‘El Descontento’ in haar moedertaal uitgebracht. Inmiddels is deze roman vertaald naar het Nederlands en heeft als titel ‘Ontevreden’ gekregen.
In Ontevreden volgen we het leven van dertiger Marisa. Zij heeft een baan als head of creative strategy bij een gerenommeerd reclamebureau in Madrid. In tegenstelling tot wat anderen denken, ervaart ze totaal geen voldoening in haar werk. Ondanks het soms volle kantoor, ervaart Marisa totale leegte.
Op een humoristische manier met een vleugje sarcasme beschrijft Beatriz Serrano vanuit het perspectief van Marisa hoe ze vecht tegen het moeten zijn van iemand die ze niet wil zijn. Ze deelt haar gedachten over de dagelijkse situaties op het werk en geeft ongezouten haar mening over houding en gedrag van collega´s. Vooral over die collega´s die in haar ogen nog niet hebben begrepen hoe je zonder al te veel inspanning, toch veel voor elkaar krijgt. De herkenbare hilarische situaties toveren regelmatig een glimlach op je gezicht.
Het gekozen vertelperspectief zorgt ervoor dat je je goed kunt inleven in Marisa. Ze lijkt geen uitweg te vinden. De moedeloosheid druipt van haar af. Je vraagt je soms af of ze haar eigen negatieve kijk niet helemaal zat is. Terwijl Marisa door mijmert, stevent het verhaal langzaam af op een abrupt einde. Een einde dat past bij de Marisa zoals we haar hebben leren kennen. Zal toeval echt bestaan?
Waar Serrano in het begin een diepgaande en doordachte beschouwing van het leven van Marisa weet neer te zetten met het schilderij ‘Tuin der Lusten’ als metafoor, blijft dit helaas in de rest van het verhaal achterwege. Jammer want daardoor blijft het verhaal soms wat aan de oppervlakte terwijl Marisa in haar deprimerende gevoel van totale leegte belangrijke maatschappelijke vraagstukken aanstipt.
Ontevreden is confronterend en op sommige punten zeer herkenbaar. De scherpzinnigheid van Serrano zet je aan het denken; Hoeveel Marisa’s zijn er in mijn omgeving zonder dat ik het door heb?
Ik las dit boek via de Hebban Leesclub. Dank voor het recensie-exemplaar!
Ik las dit boek via de Hebban Leesclub. Dank voor het recensie-exemplaar!