Niets is wat het lijkt

Lisan 11 november 2025
Koelbloedig is geschreven door twee personen. Niet zoals we wel een zien als klassiek schrijversduo. Het zit iets anders in elkaar Simone Buijnster is aan het verhaal begonnen in 2014. Toen zij in 2005 overleed aan kanker, heeft haar tweelingzus Evelien het verhaal voltooid. Simon heeft het proloog en de eerste hoofdstukken geschreven. De rest heeft Evelien voor haar rekening genomen.

Agnes is getrouwd met de rechtse politicus Martin. Het lijkt alsof ze het perfecte leven lijdt maar ondertussen heeft ze een onvervulde kinderwens. Ook staat ze voor haar gevoel stil; ze weet niet hoe ze verder wil binnen haar relatie en met haar werk. Op een dag belt journaliste Eva aan. Eva heeft een schokkend verhaal; Martin is mogelijk betrokken bij duistere zaken. Agnes vraagt zich af of zij de echte Martin wel kent. Ze gaat samen met Eva op zoek naar de waarheid. Tijdens deze zoektocht raakt ze steeds verder verstrikt in diverse belangen die spelen…

Het verhaal houd je vanaf het begin in zijn greep. De afwisselingen tussen de verschillende personages en situaties zorgen ervoor dat je graag wil weten hoe de vork in de steel zit. Je voelt vanaf het begin dat er iets niet klopt waardoor de spanning steeds aanwezig is. Je wordt als het ware zelf in het web vol leugens getrokken. Het is knap hoe uiteindelijk alle personages met elkaar onderling verbonden zijn zonder dat het gekunsteld lijkt.

Het plot van Koelbloedig voelt erg actueel. Het recht-extremisme en de spanningen richting de verkiezingen zijn ook vandaag de dag voelbaar in onze samenleving. Daarmee is niet gezegd dat het verhaal op alle punten even realistisch is. Sommige plotwendingen lijken vergezocht. Zoals er over het terugkeren als raadslid wordt geschreven alsof het een gewone vacature is, is niet zoals het er in de praktijk eraan toe gaat. Toch zorgen de (herkenbare) worstelingen van Agnes met haar ongewenste kinderloosheid en twijfels in haar relatie ervoor dat het een geloofwaardig verhaal is. Haar karakter is sterk en menselijk neergezet. Haar innerlijke strijd is herkenbaar en zorgt dat je een band met haar kan opbouwen.

Koelbloedig is een boek dat je aan het denken zet. Ook al lijkt het allemaal ogenschijnlijk perfect; niemand weet wat er achter gesloten deuren gebeurt en wat er achter iemands masker verschuild.

Ik las dit verhaal in kader van een blogtour georganiseerd door Godijn Publishing. Dank voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Lisan

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.