Wat als de technologie de basis is van de maatschappij?

Lisan 24 juli 2025
Karen van Soomeren heeft verschillende verhalen geschreven voor verhalenbundels. ‘Wanneer de atomen verdwijnen’ is haar eerste boek. Haar schrijfstijl kenmerkt zich door te schrijven over de toekomst en mogelijke ‘wat als’ scenario’s.

Een aanslag op de heersende macht zorgt ervoor dat het hele bestuur wordt weggevaagd en er ruimte is voor een nieuwe beweging. Een maatschappij waarin het milieu op één staat en volledig zelfvoorzienend circulair is: De Maatschap. Om dit te kunnen realiseren heeft elke inwoner een passende rol in het grotere geheel. Charlie is werkzaam in een bedrijfspand van haar oma. Haar oma, ooit professor in deeltjesfysica, is vermist geraakt tijdens een vaartocht op zee. Charlie heeft dit verhaal nooit geloofd. Op het moment dat Charlie haar bedrijfspand dreigt kwijt te raken omdat haar oma al te lang vermist is, zet ze alles op alles om achter de waarheid te komen. Het is een race tegen de klok.

Een zelfvoorzienende stad is iets waar wij op dit moment nog geen voorstelling van kunnen maken. Net zoals de technologische ontwikkelingen die daarmee verbonden zijn. Het verhaal doet in het begin een beroep op je voorstellingsvermogen. Het duurt even eer dat je vertrouwd raakt met deze nieuwe, moderne wereld. Uiteindelijk raak je er in onder gedompeld.

Je leest het verhaal vanuit verschillende tijdslijnen. In het heden volg je Charlie en haar zoektocht naar haar vermiste oma. In het verleden (zo’n 24 jaar terug) volg je de sporen van haar oma toen zij betrokken was bij een nieuw wettenschappelijk experiment. Beide perspectieven worden naast elkaar verteld. Uiteindelijk vloeien ze langzamerhand in elkaar over. De schrijfstijl is vlot en beeldend. Al is het soms even wennen aan bepaalde termen.

In het verhaal komen verschillende maatschappelijke thema’s aan bod. Zoals privacy in technologische wereld, circulaire economie en profiling, Maar ook de rol van de overheid en hoever de overheid inbreuk kan maken op het leven van mensen. Van Soomeren heeft daarmee een zeer actueel plot geschreven, wat je zeker aan het denken zet. Ook over je eigen normen en waarden.

‘Wanneer de atomen verdwijnen’ is niet slechts een verhaal over de zoektocht naar een vermiste oma. Het gaat verder dan dat en laat je nadenken over ethische dilemma’s en de toekomstige uitdagingen in de samenleving.
Ik las dit verhaal als onderdeel van een blogtour.

Dank Godijn Publishing dat ik mee mocht doen met deze blogtour!

Meer recensies van Lisan