Mag het een beetje meer zijn?
Een boek van vlees en bloed, zo mag je Ossenkop wel bestempelen.
We volgen in 'Ossenkop' de slagerszoon Rensing die zijn plek zoekt in de wereld. Over vlees en de beenhouwersstiel kent hij alles af, hij gaat ook zelf de beesten op markten keuren en aankopen en volgt een opleiding op de Slagersvakschool om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij heeft het talent om goed vlees te herkennen en wenst ook niks minder in de beenhouwerij van zijn vader, Slagerij Rensing & zn: kwaliteit boven alles!
Rensings vader zorgt voor hulp, de slagersdochter Jacomine. De twee vallen voor elkaar en trouwen uiteindelijk. Als de vader van Rensing komt te overlijden erven zij de zaak. Maar de vooruitgang staat niet stil en hij moet opboksen tegen een supermarkt, die liever goedkoper (inferieur) vlees verkoopt en zo de klanten lokt, waardoor deze (met het schaamrood op de kaken) langs Rensings zaak wandelen. Jans en Rensing zitten met de handen in het haar maar Rensing heeft een plan om zijn zaak uit het slop te trekken.
De strijd om te overleven blijkt echter zwaarder dan verwacht en Rensing wordt tot op het randje van de waanzin gebracht. Het gevoel van 'Ik tegen de wereld' wordt almaar groter en als de enige persoon waar hij nog enigszins sympathie voor kan opbrengen Jans is, een vrouw die door het dorp ronddwaalt, die hem af en toe een aangereden dier brengt, dat Rensing dan slacht en haar meegeeft.
Maar Rensing ontspoort geweldig en ook al wil Jacomine nog helpen, het kalf lijkt al verdronken. En hoe stop je een koppige ezel van zichzelf in de vernieling te rijden?
'Ossenkop' is een heerlijk buffetje dat geserveerd wordt door Manik Sarkar, die hiermee zijn literaire debuut heeft geschreven. Dit geweldige tragikomische verhaal gaat over het leven van slagers in een tijd waar alles snel verandert en waar een niet te stoppen vooruitgang de achteruitgang voor ambachten heeft betekend. Dit is een nostalgisch tripje maar zeker niet geschikt voor vegetariërs noch veganisten. (niet voor gevoelige zielen)
Maniks kennis van het slagersvak doet me toch denken dat de man zelf is opgegroeid in deze wereld. Het boek openbaart de wondere wereld van de vleesindustrie (voor die echt een industrie werd) en hij doet dat met zulk een geweldige taal en humor (als hij Jacomine begint te vergelijken met één van de dieren op de beestenmarkt en haar keurt alsof hij een koe of een varken aan het keuren is... geweldige literatuur!).
Het boek won intussen de Hebban Debuutprijs in september 2025 en naargelang daarvan besloot ik het zo snel mogelijk te lezen (ik had het al even in mijn boekenkast klaarliggen). Het hoeft niet veel woorden om duidelijk te maken dat ik benieuwd ben naar meer van deze auteur.
Manik Sarkar is een docent, literair vertaler en schrijver uit het prachtige Groningen.
Een boek van vlees en bloed, zo mag je Ossenkop wel bestempelen.