Komt een vrouw bij een therapeute
Een therapiesessie van vijftig minuten gaan snel voorbij, volgens Sofie, maar toch kan ze zich na vijf minuten al helemaal uitgewrongen voelen. Maar haar volgende patiënte zou wel eens een heel boeiend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal kunnen komen vertellen.
In de spreekkamer verschijnt Kristien, een vijfenzeventigjarige vrouw, getrouwd en twee kinderen. Maar Kristien komt vertellen over een vriendschap van vijfentwintig jaar geleden. Want toen werd het leegstaande jachthuis nabij dat van haar plots terug bewoond. De vrouw die er komt wonen, Tove, weet zich al snel in het leven van Kristien te wurmen. En hoewel Kristien in het begin wat afstand probeert te houden, ontstaat er toch een innige band tussen de twee vrouwen, een band die zelfs diepgaander zal blijken te zijn en waardoor ze haar eigen huwelijk op het spel zou kunnen zetten. Kristien gaat graag zwemmen en Tove vergezelt haar steeds, ze krijgt telkense lekkere truffels van de buurvrouw en dan nog meer. Als Kristien Tove op een bepaald moment wil verrassen blijkt dit niet in goede aarde te vallen en dan verandert alles plots helemaal. Kristien zoekt tot op de dag van vandaag nog steeds naar antwoorden. Een therapiesessie zou wel de oplossing kunnen betekenen.
'De laatste sessie' is een boek op het scherp van de snede, over liefde, over manipulatie, over obsessief gedrag en over het achter je proberen laten van je verleden. Het gaat over thema's zoals het leiden van een dubbelleven, verdriet en afscheid nemen en een nooit aflatende zoektocht naar de waarheid. Met de heldere en beeldende taal van Saskia erbovenop krijg je een spannend literair werk dat nog even blijft nazinderen en ligt een beetje in de lijn van 'Twee vrouwen' van Mulisch.
“Ze stolde steeds meer in de tijd.”
Hoewel 'De laatste sessie' zeker niet het enige is dat ik van Saskia de Coster reeds las, is het wel het eerste volwaardig verhaal. Eerder las ik al kortverhalen zoals uit de reeksen van Uitgeverij Van Oorschot waarbij een wandeling steeds het thema is, of de Maanden-cyclus van Das Mag en de kleuren van bij Uitgeverij Oevers. Maar dat betekent niet dat ik geen boeken liggen heb van deze auteur die ik nu iets hoger op mijn tbr heb gezet. Het is ook de eerste keer dat de auteur bij Borgerhoff & Lamberigts een boek uitgeeft. De cover met de radijs werd ontworpen door Moker Ontwerp en heeft zeker en vast een betekenis in het verhaal! Naast de fysieke aanwezigheid kan je ook een symbolische terugvinden... want net zoals de radijs kan dit verhaal wel eens een licht bittere nasmaak nalaten.
'De laatste sessie' verschijnt op 2 oktober 2025 maar ik mocht van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts reeds een vooruitexemplaar lezen, waarvoor heel hartelijke dank.
“Ze stolde steeds meer in de tijd.”