Een young adult boek waar de levenslessen niet worden opgepikt door de hoofdpersoon

lorrie03 lorrie03
2 mrt 2021

De Wassenaarse populaire Annelorre heeft alles wat haar hart begeerd: een creditcard, massa's vrienden en verkering met de knapste jongen van de school. Helemaal naar haar eigen verwachting wint ze op the gossip site van school de titel "It girl van het jaar" .

Helemaal onverwachts stuurt haar vader haar naar Amerika, om een jaar te studeren. Ze wil niet, maar gaat toch, omdat ze beroemd actrice wil worden. Ze heeft zelf het idee dat ze een geweldig actrice is, omdat ze een keer heeft gespeeld in een schoolmusical. Haar vader koopt (door een grote gift te geven aan de betreffende school) een plekje voor haar op een gerenomeerde toneelacedemie in New York.

In New York verblijft ze het huis van haar oom en tante, die er vaker niet zijn dan wel. Ook het voltallige personeel van haar oom en tante staan voor haar klaar, ze hoeft zodoende niet zelf te poetsen en kan zich overal naar toe laten brengen door de chauffeur.

In New York gaat alles niet zoals ze had gehoopt. Via de gossip blog van Wassenaar doet ze echter alsof haar leven in New York fantastisch is. Als na twee maanden ook nog eens blijkt dat haar vriendje in Wassenaar een relatie heeft met een meisje op wie ze erg neerkijkt (meisje zonder vrienden en zonder designer kleding maar ecokleding) heeft ze er genoeg van en wil ze terug naar Wassenaar. Ze is er namelijk van overtuigd dat haar ex-vriendje haar direct terug zal nemen als ze weer voor hem staat.

De mensen die ze in New York heeft leren kennen proberen haar op het vliegveld om te praten om toch in New York te blijven. Ze geven daarvoor hele goede argumenten en levenslessen. Helaas doet ze niets met de levenslessen en heeft ze haar eigen tienerredenen om een keuze te maken.

Voor de doelgroep is het een leuk en interessant boek. Ik als volwassene vond het ook lekker leesbaar boek en een leuk verhaal. Wel vind ik jammer geen progressie te zien in de denkwijze van Annelorre. Aan het eind van het boek heeft ze nog net zo'n onrealistisch beeld van de wereld en zichzelf als in het begin van het boek. Ze had veel meer kunnen doen met haar New York avontuur en de wijze adviezen van met name haar New Yorkse klasgenoot en haar tante. Gelukkig kan de doelgroep van dit boek de adviezen lezen en daar hun eigen voordeel meedoen.

Meer recensies van lorrie03