De diepere laag onder een alledaags leven in prachtige beelden weergegeven
In de Hebban Leesclub (https://www.hebban.nl/spot/leesclub-de-tijdontkenner) las ik mee met De Tijdontkenner van Ilse Ceulemans. De hoofdpersoon Erik is een vijftiger als zovelen: een leuke, maar niet bijzondere baan, ambities genoeg, een relatie. Het leven kabbelt voort. Totdat hij zich burn-out meldt voor 1 dag. Dat lijkt nog een leuke grap, totdat je als lezer al snel in de gaten krijgt dat er van alles aan ten grondslag ligt.
"Op een dag word je wakker en ben je de man die je nooit wilde zijn" is de intrigerende zin op de achterflap die mij nieuwsgierig maakte naar het verhaal. Ilse Ceulemans neemt je in korte stukjes mee in het hoofd en leven van Erik. Het verhaal wordt geheel vanuit zijn perspectief verteld. Verschillende personages spelen een belangrijke rol in zijn leven. Hij kijkt naar zijn leven tot nu toe en had dit graag anders gezien.
De verwachtingen voor zijn toekomst worden ook niet waargemaakt...
Ilse Ceulemans stipt in dit debuut meerdere thema's aan die met verlies van zingeving, eenzaamheid, depressie, maar ook kinderloosheid en abortus aan. Best wel zware onderwerpen, die zij door de beeldende schrijfstijl voor iedereen invoelbaar weet te maken.
Het boek heeft mij aangenaam verrast door de diepgang. Het was bovendien aangenaam lezen door de mooie omschrijvingen, prachtige doordenkertjes en quotes om te koesteren. Om een voorbeeld te noemen: "Ik ben heel lang bang voor de dood geweest. Nu ben ik vaker bang voor het leven."
Een aanrader voor iedereen die van mooie teksten houdt en meegenomen wil worden in iemands leven dat op het eerste gezicht zo alledaags en doorsnee lijkt, maar waar veel meer achter zit. En is dat niet eigenlijk bij iedereen het geval?!