Een fijn en praktisch boek
"We kunnen zuiniger zijn met ons geld en ons voedsel, en ons gebruik van waardevolle energie kan als gevolg van onze levensstijlverandering drastisch omlaag".
Is het mogelijk, geld besparen en meer duurzaam leven? Voor Nancy Birtwhistle bestaat daar geen twijfel over. Hoe ze dit toepast in het dagelijks leven vertelt ze in 'De groene budgetgids.'
Eerder dit jaar las en recenseerde ik haar boek 'Clean & Green' ,(zie mijn account voor de recensie), en ik keek erg uit naar dit nieuwe boek van haar hand.
Birtwhistle weet uit ervaring hoe het is om zuinig te moeten leven en mede vanuit die ervaringen schreef ze dit boek met daarin, in haar woorden, 'voor elk wat wils'.
Een aantal veel gebruikte (zelfgemaakte) schoonmaakmiddelen komen ook voor in haar vorige boek maar omdat deze vaak terugkomen in het boek worden ze nog even herhaald. Vervolgens is er een hoofdstuk met als titel 'afgewende rampen' met handige tips en oplossingen voor o.a. problemen als schimmel en roest. Andere hoofdstukken gaan over; de was, EHBO in de keuken, de kostenbewuste keuken, leuke recepten, magnetrongebruik, hacks voor in huis en tenslotte 'feestjes en cadeautjes.'
Wat een fijn en praktisch boek heeft Birtwhistle weer geschreven! Het is een waardevol naslagwerk met een handig register, maar het leest ook vlot door de anekdotes die de auteur beschrijft.
De oplossingen en bespaartips zijn haalbaar en eenvoudig en er komen geen producten of gadgets aan te pas die loze beloftes doen en veel geld kosten. Zoals beloofd heeft het boek inderdaad voor elk wat wils, van het opnieuw waxen van een jas, het reinigen van make-up kwasten, het verwijderen van specifieke vlekken, het maken van cadeautjes tot praktische schoonmaak- en bespaartips voor de keuken.
Er wordt een hoofdstuk gewijd aan de magnetron. Zelf gebruik ik deze niet maar de auteur geeft ook alternatieven voor gebruik van dit apparaat. Het boek staat vol met leuke recepten, deze zijn voordeliger en veel puurder dan het kant en klare alternatief uit de supermarkt. De auteur geeft hierbij ook nog extra informatie (wat te doen als je baksel te bruin dreigt te worden maar nog niet gaar is). De lezer krijgt advies over het maken van grotere hoeveelheden om tijd en energie te besparen en leert handige bewaartips.
Zelf vries ik heel veel in, en in dit boek staan daar ook veel voorbeelden van en manieren om dit het beste te doen om bijvoorbeeld 'vriesbrand' te voorkomen.
Het hoofstuk over zelfgemaakte cadeautjes is een leuke toevoeging. Zelfs voor verf wordt een milieuvriendelijk alternatief gegeven.
Net als in haar vorige boek schrijft Birthwhistle vol enthousiasme en humor. Ze weet dit goed over te brengen en het werkt aanstekelijk. Geld besparen is altijd leuk en zeker in deze dure tijd erg meegenomen al dan niet noodzakelijk. Extra mooi vind ik dat we door dit boek op een eenvoudige manier een steentje bij kunnen dragen aan onze prachtige schepping en het klimaat.
Bedankt Nancy Birtwhistle voor dit fijne boek, ik ben fan! De wortelsoep is heerlijk!
Ik wil uitgeverij Kosmos hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar
Ik wil uitgeverij Kosmos hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar