Monsterlijk goed boek met de juiste ingrediënten

Mandy Braakhekke 11 oktober 2023
Kwart over mist – Johan Elfner

Katinka woont in het dorpje Amstelveen. Een dorpje waar weinig tot niets te beleven valt, maar niets is minder waar. Katinka woont namelijk in het Monsterstation. Dit is een treinstation en een hotel voor monsters. De treinen die vanaf dit station vertrekken, gaan naar Monsterland. Op een dag krijgt Katinka bericht, dat ze zo snel mogelijk naar Monsterveen moet komen om haar vader te redden. Die zit daar namelijk al heel lang in de gevangenis en hij dreigt naar gevangeniseiland overgebracht te worden. Er is geen tijd meer te verliezen, ze moet de trein van kwart over mist halen om haar vader terug te halen.

Kwart over mist is het eerste deel in de serie Monsterstation. Een griezelig, grappig en fantasierijk boek over het mysterieuze dorpje Monsterveen. Katinka, de hoofdpersoon uit het boek, staat haar mannetje. Ze wordt opgevoed door haar oom, omdat haar vader in de gevangenis zit. Samen wonen ze in het Monsterstation. Zelf is Katinka een kwartmonster, wat betekent dat ze monsterbloed heeft. Ze kan ook niet doodgaan. Ze ervaart wel hoe het voelt om dood te gaan, maar ze overleeft uiteindelijk alles. Van verdrinking tot aan een smak van het dak.
Door haar verblijf in het Monsterstation vindt ze het heel normaal om zich tussen de monsters te begeven. Maar ze gaat ook naar een gewone school met gewone kinderen. Deze mix zorgt voor soms hilarische situaties. Een klasgenoot heeft met een katapult op har geschoten, terwijl ze in de dakgoot balanseerde. Ze viel toen een heel eind naar beneden. De klasgenoot was in de veronderstelling dat Katinka het niet had overleefd. Niets was minder waar en de volgende dag verscheen Katinka gewoon weer op school. De klasgenoot kreeg een rolberoerte…

Johan Elfner heeft het verhaal met lekker veel vaart geschreven. De hoofdstukken zijn niet al te lang en goed behapbaar voor de jonge lezers. Er zitten hier en daar leuke taalgrapjes in verwerkt. Zo heet de oom van Katinka Oomon. Maar hij heet eigenlijk Ron. Katinka kon vroeger de R niet zeggen en toen werd Oom Ron verbasterd tot Oomon.

Katinka is een groezel, wat betekent dat ze een magische kracht heeft. Wat die kracht precies is, daar komt ze vanzelf achter als de tijd rijp is. Dit gegeven doet een beetje denken aan de dreuzels uit de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling.

Kwart over mist is een boek met spanning, monsters en magie. Het is niet zo eng dat het niet voor het slapengaan gelezen kan worden. En het goede nieuws is dat dit pas het eerste deel is van een trilogie… Binnenkort kunnen we dus lekker verder lezen over Monsterstation. Een grappig detail is dat de schrijver Johan Elfner ook uit Amstelveen komt en daar een B&B runt in een voormalig treinstation. Dit sprookjesachtige pand vormde dus de basis voor de serie Monsterstation.

Van HarperCollins kreeg ik een recensie-exemplaar (e-book) opgestuurd, waarvoor hartelijk dank. Het was een feestje om te lezen!

Meer recensies van Mandy Braakhekke