Zomervacht
Wat een goed boek is dit. Door de columns van Robben in Trouw besloot ik zijn boeken te gaan lezen en ik geniet enorm van zijn schrijfstijl. Hij schrijft heel secuur, omschrijft met filmische precisie de woonomgeving van Brian en zijn vader, maar ook de innerlijke wereld van Brian is minutieus vastgelegd. De constante zoektocht naar balans tussen loyaliteit naar zijn vader enerzijds en de wil om een zo goed mogelijk mens (kind) te zijn anderzijds, dat is zo'n beetje waar de roman over gaat. Je voelt de wens van Brians om geaccepteerd en gewaardeerd te worden, hij snakt naar liefde hoewel hij de woorden daarvoor nooit van iemand geleerd heeft. Tegelijk heeft hij geen enkel goed voorbeeld om zich heen, de volwassenen in zijn leven zijn alleen uit op eigenbelang en geldelijk gewin. Een moreel kompas ontbreekt bij allemaal. Schrijnend en helaas erg goed voor te stellen dat er legio kinderen zijn die in soortgelijke omstandigheden opgroeien. En die, als ze eenmaal volwassen zijn, voornamelijk voor problemen zorgen.