Een mooie en rustige roman over onderlinge verhoudingen in een kleine straat
De Vlaamse auteur Elisabeth Vincke debuteerde in 2019 met Een man op maat. Haar tweede roman is Buurtgetijden, over een straatje in een stad.
De wandelingenstraat zit ingeklemd tussen grotere straten en heeft het karakter van een dorpje. Het is waar de oma van Renée en Camille een huisje heeft. Maar oma moet revalideren en dat kan beter in het appartement van de zussen en dus ruilen ze tijdelijk van woning. Renée is regelmatig een paar dagen weg door haar werk in de luchtvaart, Camille heeft een eigen vertaalbureau opgestart en werkt vanuit huis. Waar Renée geniet van haar werk, afgewisseld tijden in het kleine straatje, is het voor Camille moeilijk om haar draai te vinden.
Een klein straatje, waar iedereen elkaar kent. Maar is dat wel zo? Kennen ze elkaar echt? Wat speelt er in de schoenmakerij, welke rol speelde oma in de straat en wie is toch die stille man die in zijn eentje voor buurtwacht speelt. Nr.6 is een vreemde eend in de bij, die wel heel vaak pizza’s eet. Langzaamaan leer je de mensen kennen via de twee zussen. Welke geheimen zich afspelen achter opgebouwde facades krijgen we als lezer in kleine brokjes mee.
Vincke heeft een fijne wijze van schrijven, het boek leest prettig en het is niet lastig om met de personages mee te leven. Het is een kabbelend verhaal, er gebeurt niet veel en toch ook weer wel. Het is intrigerend om mee te kijken in deze buurt met sympathieke mensen.
Buurtgetijden is een mooie en rustige roman over onderlinge verhoudingen in een kleine straat in een grote stad.