Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Schrijnend stuk geschiedenis

Marieke Scheers 10 juli 2021 Hebban Recensent
De Amerikaanse romanschijfster Christina Baker Kline (1964) is de auteur van zeven romans, waaronder De Kindertrein, en co-auteur of redacteur van vijf non-fictieboeken. Haar nieuwste historische roman is De Bannelingen en speelt begin 19e eeuw.

De Bannelingen is een historische roman die vertelt over een stuk Britse koloniale geschiedenis, namelijk de deportatie van Engelse veroordeelde vrouwen naar strafkampen in Van Diemensland (het huidige Tasmanië -Australië) in 1840.

In deze roman staan drie jonge vrouwen staan centraal. Het begint met het verhaal van Mathinna, een jonge aboriginal die door Lady Jane Franklin als 'leuk project' uit haar leven wordt weggehaald en opgenomen in het gouverneurs gezin. Ze moet leren zich te gedragen zoals de stijve Engelsen dat doen en krijgt Franse les, les in etiquette en dansles. Lady Jane laat haar opdraven als ze visite heeft om met haar te pronken. Zolang ze zich gedraagt zoals van haar verwacht wordt gaat het goed, maar ja, het blijft een ‘wilde’ en is onvoorspelbaar en voor ze het weet wordt ze afgedankt. Het geeft een goed beeld van de wijze waarop de kolonisten zich verheven voelden boven de oorspronkelijke bevolking en is schrijnend om te lezen.

De tweede verhaallijn is van de jonge Evangelina die ongewenst zwanger raakt, vals wordt beschuldigd en dan iets doms doet. Ze wordt veroordeeld tot 14 jaar verbanning. We volgen haar tijdens haar werk als gouvernante, tijdens haar opsluiting in Newgate en tijdens de reis naar Australië. Aan boord leert ze de jonge Hazel kennen, die voor de diefstal van een zilveren lepel voor 7 jaar is verbannen. Hazel heeft een moeilijk leven achter de rug. Ze kan niet lezen, maar heeft wel kennis van kruiden en bevallingen. Deze kennis komt haar zeer goed van pas aan boord van het transportatieschip, maar zorgt ook voor jaloezie bij anderen.

De verweving van deze levens en verhalen zijn goed beschreven. Het verhaal is geheel fictief, maar er zijn veel historische feiten in verwerkt. We krijgen als lezer een idee van hoe het er aan toe ging begin 19e eeuw in Engeland, waar ze dachten van hun criminelen verlost te zijn, door ze over te brengen naar Australië. Ook de reis is realistisch weergegeven. De omstandigheden waren slecht en de reis was lang, warm en ook gevaarlijk.

Na de reis over zee werden de vrouwen naar de te volle en smerige gevangenis overgebracht. Het leven in die strafkampen was verschrikkelijk. Baker Kline schuwt niet om de feiten te beschrijven die gruwelijk zijn en het is onmenselijk om te lezen hoe jonge moeders werden gescheiden van hun kinderen. Vrouwen die zich goed gedroegen konden te werk worden gesteld bij kolonisten en dat maakte het leven als gevangene soms nog dragelijk, maar niet iedereen trof een veilige plek. Het is duidelijk dat de schrijfster veel onderzoek heeft gedaan naar dit stuk geschiedenis en het is zeer interessant om te lezen.

Baker Kline werkt haar personages goed uit en zo is het makkelijk om met ze mee te leven. Er is leed, maar ook kleine geluk. De balans lijkt soms door het verhaal door te slaan naar het leed, maar blijft toch net op randje. Het is mooi om te zien hoe veerkrachtig vrouwen kunnen zijn en hoe er in de meest erbarmelijke omstandigheid toch plek is voor vriendschap en liefde en zelfs af en toe wat humor.

Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken waarin het perspectief van een van de drie vrouwen centraal staat. Zo ben je als lezer wat langer verbonden met dit personage en kan je haar volgen over een wat langere periode. Elk deel wordt voorafgegaan door de naam van het personage en een quote uit een boek dat de schrijfster heeft gebruikt in haar onderzoek.

Het einde van het boek is nog verrassend door de toevoeging van hoofdstukken vanuit perspectief van een vierde vrouw en rond het geheel mooi af. Ook hier zit weer een stuk geschiedenis in verwerkt en laat zien dat de vrouwenemancipatie toen al in gang werd gezet.

De Bannelingen is een mooie historische roman over een periode in de geschiedenis waar veel over is geschreven (gezien de enorme lijst titels die de schrijfster achterin het boek heeft opgenomen), maar wat toch voor ons een minder bekend deel van de wereldse geschiedenis is. Met goed uitgewerkte personages en duidelijk beschreven omgeving in combinatie met vlot lopende dialogen, een stukje spanning en een sterk afgerond einde is het lezen van deze roman zeer de moeite waard.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.