Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

De dromenweefster is de vijfde roman van Cristina Carboni en beloofd een sfeervol, kleurrijk en emotioneel verhaal volgens de cover. Ook heeft het een sticker: Voor de lezers van Lucinda Riley. Dat laatste is nogal een statement, want voor een vergelijk met Riley moet de schrijfster van goede huize komen.

In De dromenweefster maken we kennis met Camilla. De werkt in Bellagio (Italië) in een kledingatelier/winkel : "Juwelen van stof", waar ze van oude jurken, nieuwe moderne jurken kan maken, zodat de emoties en herinneringen van de oude jurk bewaard blijven. Als ze een telefoontje krijgt van Danielle, met wie ze opgroeide, reist ze direct af naar Milaan, terug naar het leven dat ze is ontvlucht.

Het boek heeft een tweede tijdlijn die speelt in het verleden in Parijs. Maribelle is een ontwerpster van bijzondere jurken en een grote naam in de modewereld. Maar als de Tweede Wereldoorlog begint heeft dat grote consequenties voor haar bedrijf en ook voor haar persoonlijk.

In de korte samenvatting wordt aangegeven dat Camilla een jurk vindt van een overleden tante. Dat klopt niet helemaal. Camilla krijgt inderdaad een bijzondere jurk onder ogen, maar het is niet van haar tante (geen bloedverwante). Camilla heeft al vroeg haar ouders verloren en is opgegroeid bij Marianne (Mamy) die een groot geheim bij zich draagt. En hoewel Camilla deze familie de rug heeft toegedraaid, besluit ze na een biecht van Mamy toch een zoektocht te ondernemen naar de geschiedenis van de jurk.

Beide verhaallijnen hebben genoeg ingrediënten voor een intrigerend boek, maar helaas is de uitwerking matig en erg rommelig. Zo wordt haar gevraagd of ze 's avonds uit eten wil en dat zegt ze toe, vervolgens zit ze 's avonds alleen te eten. Camilla kan niet kiezen wat ze nu wil en is erg wispelturig en dat is behoorlijk irritant. Haar zoektocht naar de geschiedenis van Maribelle is wel interessant, hoewel het aan elkaar hangt van toevalligheden en de gebeurtenissen zijn vaak net te kort en het is het steeds net niet.

De tweede verhaallijn in het verleden is boeiender, maar ook hier laat Carboni af en toe steken vallen, waardoor het geen vloeiend geheel is en het net niet voldoende wordt uitgewerkt. Toch is deze verhaallijn sterker dan het verhaal in het heden en de setting van het Italië in de Tweede Wereldoorlog geeft weer eens een andere visie op dit stuk geschiedenis.

De Dromenweefster is een roman met een geweldig uitgangspunt van mode, stoffen en bijzondere jurken. Elk hoofdstuk start met een stukje warenkennis over een bepaalde stof, wat origineel is en ook sfeerbepalend. Helaas is de uitwerking van de verhalen niet geweldig en zijn er teveel toevalligheden rondom het plot. Het boek krijgt net een voldoende, maar het is met de hakken over de sloot.

Reacties op: Het is het allemaal net niet

35
De dromenweefster - Cristina Caboni
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker