Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Zac en Bo zijn reizigers. Samen hebben ze een instagram account #wanderlust en negen miljoen volgers. Ze zijn influencers en genieten van hun bekendheid. Samen met Lenny de fotograaf cq manager reizen ze naar plekken die anders zijn en wonen ze een maand lang op een plek die absoluut niet standaard is. Nu zullen ze de december maand doorbrengen in een bergboerderij in de Noorse bergen, zonder stromend water en enkel hout voor de verwarming. Wanneer ze Anders inhuren als gids om hen te begeleiden naar mooie afgelegen plekken voor hun foto's zetten ze iets in gang wat ze niet hadden kunnen voorzien.

Het is een verhaal met een geweldige setting. Karen Swan weet op mooie en gedetailleerde wijze de omgeving te beschrijven. Het voelt alsof je met Bo en Zac aanwezig bent in de berghut en in de bergen. Maar de uitgebreide beschrijvingen gaan wel ten koste van de vaart in het verhaal. En dat is al niet zo snel, want er gebeurd niet zo heel veel en dat is jammer. Er worden nog wel wat onderwerpen het verhaal in gebracht, zoals een verleden van Bo, een trol cq stalker, een mooie vrouw van de sponsoring, een bejaarde buurvrouw met een eigen verhaal en ook de gids heeft een verleden, maar het wil nergens echt boeiend of spannend worden. En dan zijn 500 pagina's best veel om door te lezen. Ook de ontknoping is nogal zwak en voorspelbaar en had wel wat meer pit mogen hebben. Het is het allemaal net niet.

Dan loopt er nog een tweede verhaallijn over Signy, oma van de gids en buurvrouw in de bergboerderij. Het verhaal lijkt in eerste instantie weinig connectie te hebben met de verhaallijn in het nu en aan het einde is daar niet zoveel aan veranderd. Het brengt een stukje historie in het boek, maar het voegt niet echt iets toe. Ook in dat verhaal kabbelt het een beetje door, zit er nog een kleine verrassing in, maar de clou wordt onvoldoende uitgewerkt.

Een Noorse Winternacht is geen slecht boek, maar de verwachtingen liggen hoog na het lezen van de korte samenvatting en die worden helaas onvoldoende waargemaakt.

Reacties op: Het is het net niet

105
Een Noorse winternacht - Karen Swan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker