Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Hannah Rothschild (1962) is een Engelse schrijfster, zakenvrouw en documentatiemaakster. Daarnaast is de actief in diverse liefdadigheid organisaties. In 2012 kwam haar biografie The Baroness uit. Haar eerste roman The Improbability of Love (2015) won de Bollinger Wodehouse Prize voor best comic novel en was tweede bij de Bailey Women's Prize for fiction in 2015. Haar nieuwste roman is House of Trelawney (2020).

In deze roman staat een Engels landhuis centraal: House of Trelawney, dat al 800 jaar in de familie is. Elke nieuwe Earl liet er een stuk bij aanbouwen, waardoor het in diverse stijlen is gebouwd. De familie was ontzettend rijk, maar na twee oorlogen, een bankcrash en een exorbitante levensstijl is het geld nu echt op.
Lord Endyon Scott, Earl of Trelawney is in de 80 en woont samen met Lady Clarissa in een paar koude kamers in het huis. Voor hen heeft de tijd stilgestaan en zij leven nog alsof alles nog bij het oude is en het huis nog vol personeel is. Verschoten en rafelige gordijnen en versleten meubilair en tapijten, ze willen het net zien. Zoon Kitto werkt als directeur bij een bank ik Londen om nog wat geld binnen te krijgen, zijn vrouw Lady Jane (getrouwd om haar geld) vult het ene gat met het andere en probeert de boel draaiende te houden. De zus van Kitto, Blaze werkt in Londen in een hedgefonds en doet het goed, maar haar voorspellingen over een nieuwe crash worden niet serieus genomen, tot die in 2008 wel komt.

Het zijn slechts een paar omschrijvingen van enkele personages uit dit verhaal. Als snel is duidelijk dat deze aristocratische familie compleet disfunctioneel is. Tel daarbij twee spoken uit het verleden bij op, die beide op wraak uit zijn en de problemen nog een stukje groter maken en de chaos is compleet.

Hannah Rothschild wisselt constant af tussen haar personages, zodat je als lezer alles van alle kanten ziet en meemaakt. Maar ze maakt ook af en toe sprongen in de tijd, waarbij een nieuw hoofdstuk begint met een gebeurtenis die in de tussentijd moet zijn gebeurd, maar waar geen informatie is gegeven. Dat komt wel, maar matig en vaak tussen neus en lippen door in conversaties van de betrokken personages. Het haalt de vaart uit het verhaal, dat toch al niet zo heel snel verloopt. Verder is het goed te lezen, af en toe wat moeilijke woorden, zeker als het over de Londense geldmarkt gaat, maar geen lastig geconstrueerde zinnen.

Ook al ziet het er allemaal niet zo rooskleurig uit voor het Trelawney huis en de familie Scott en zijn de problemen groot, er is in het boek wel humor te ontdekken, niet veel en vaak subtiel, maar het is er wel en licht het boek op. Het verhaal is verder interessant genoeg, met uitstapjes naar de financiële wereld van Londen en zelfs de kunstwereld komt aan bod in de vorm van een in kunst handelende oom Tony.
Het venijn zit ‘m in de staart, waarbij Hannah Rothschild nog wat verrassingen uit de hoge hoed tovert. Dat zet het verhaal behoorlijk op z’n kop. Helaas worden niet alle verhaallijnen goed afgerond. Een epiloog waarin de personages nog even aan bod komen zou een goede afsluiter zijn, nu blijven er teveel vragen open aan het einde.

House of Trelawney is een heerlijke roman voor wie houdt van verhalen rondom Engelse aristocratie en grote landhuizen. Het heeft een serieuze verhaallijn, maar er is genoeg humor in te ontdekken. De personages zijn levendig en excentriek en de afwisseling tussen de personages zorgen er voor dat het prettig is om door te lezen en de dingen van verschillende kanten te bekijken. Ook de uitstapjes naar de wereld van de kunst en het grote geld vormen een mooi contrast met het verval van het landhuis van de Trelawneys.

Reacties op: Excentrieke personages en een landhuis in verval

3
House of Trelawney - Hannah Rothschild
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker