Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Engelina Fenn (1973) is columniste en schrijfster van korte verhalen. Achttien jaar geleden maakte ze een turbulente en heftige tijd door en hoewel dat achter haar ligt laat het haar niet los. Ze besloot het verhaal op papier te zetten in haar debuutthriller “Ontsnapt aan de dood”. Met dit boek wil ze een waarschuwing geven aan (kwetsbare) jongeren om te laten zien hoe makkelijk je wordt verleid tot een spannend en fout leven met de grote gevolgen vandien.

De jonge Monica woont en werkt samen met haar grote liefde Willen in een pension in Utrecht. Wanneer er nieuwe gasten inchecken voor een langere periode, die rondlopen met sporttassen en zelfs een kamer huren speciaal voor die tassen, wil Monica weten wat er aan de hand is. Ze houdt wel van spanning en is naïef nieuwsgierig. Voor ze het weet wordt ze ingezet om de tassen weg te werken en wordt ze betrapt door Willem die haar de toegang tot het pension ontzegd. Zo wordt ze onderdeel van het groepje mensen die zich bezighouden met de handel in drugs. Wat eerst nog spannend lijkt, wordt al snel een grote nachtmerrie als deals fout gaan, betalingen niet worden gedaan en Monica wordt ontvoerd.

Het is een waargebeurd verhaal, maar het is ongelofelijk om te lezen. Als lezer ben je niet voorbereid op het lezen van hoe het is om te leven in een onderwereld waar andere regels gelden, waar het om grote geldbedragen gaat en waar geweld geen uitzondering is. De jonge Monica rolt per ongeluk deze wereld in en realiseert zich al snel dat dit niet is wat ze wil. Maar ze weet teveel en ze kunnen haar niet laten gaan. Monica heeft zelf geen geld en vluchten blijkt onmogelijk. Gelukkig heeft ze nog vrienden die haar helpen, maar het verleden blijft haar achtervolgen en voor ze het weet staan de foute gasten weer op haar stoep.

Het is even wennen aan de stijl van schrijven. Fenn schrijft vanuit haar hart en Monica is een ik-personage. Daardoor raak je als lezer nauw betrokken met de gebeurtenissen. Maar de zinnen zijn soms kort en staccato en dialogen zijn ook vaak kort en niet geheel uitgewerkt. Toch blijkt het te werken en wordt je als lezer al snel meegevoerd in de hectiek van het nieuwe gevaarlijke leven waarin Monica is terechtgekomen. Het leest dan ook vlot en als lezer blijf je je verbazen over een leven die zo ver van je afstaat.

Ontsnapt aan de dood is een bijzonder boek, een combinatie van waargebeurde feiten en thrillerelementen en het geeft inzicht in de andere wereld van drugs, geld en gevaar. Het is spannend en het boeit van begin tot einde. Het boek heeft een waarschuwende werking: Zo makkelijk kan je verstrikt raken in een wereld waarin je niet wilt zijn, maar het is ook een boek met hoop, want als je echt wil, dan kan je eruit ontsnappen. Maar dan wel met hulp van vrienden en veel doorzettingsvermogen. Het is Engelina Fenn gelukt, en dit is haar verhaal.

Reacties op: De andere wereld van drugs, geld en gevaar

22
Ontsnapt aan de dood - Engelina Fenn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners