Een boek vol mysterie en spanning
Riley Sager is pseudoniem voor een schrijver die eerder onder de naam Todd Ritter heeft gepubliceerd. Zijn thrillers kenmerken zich door mysteries uit het verleden die doorspelen in het heden en dan belangrijk worden. Voor het donker thuis (2021) is de vierde thriller en is vertaald door Roelof Posthuma.
Maggie Holt is de dochter van bestseller auteur Ewan Holt. Vijfentwintig jaar geleden moesten ze halsoverkop hun nieuwe landhuis verlaten, omdat het er spookte en Maggie er niet veilig was. Maggie kan zich van die tijd niets meer herinneren, maar heeft nog wel regelmatig nachtmerries. Als haar vader overlijdt erft Maggie het huis. Ze besluit het op te gaan knappen voor verkoop, maar dan gebeuren er vreemde dingen. Was het dan toch allemaal waar?
Het boek dat Ewan Holt schreef, is te lezen in dit boek. Een boek in een boek dus. Tussen de hoofdstukken van Maggie in het heden, zijn hoofdstukken uit het boek Het huis der verschikkingen te lezen. Zo krijgen we als lezer mee wat er destijds is gebeurd. Ondertussen maakt Maggie het nodige mee, wanneer ze in het huis slaapt. Maar wat is verbeelding en wat is realiteit?
De toevoeging van een boek in een boek is een geweldige keuze en maakt het een creepy spookverhaal. Het voedt de spanning en brengt je als lezer aan het twijfelen. En dan als tegenhanger het heden waarin Maggie in het huis is, niet gelooft in het boek, maar dan zelf ook begint te twijfelen aan haar eigen verleden. De personages zijn goed neergezet en het plot zit sterk in elkaar. Het leest erg vlot door de wisseling tussen heden en verleden en de prettige schrijfstijl. De spanning wordt zorgvuldig en goed opgebouwd en is aanwezig van begin tot einde De ontknoping is zeker verrassend te noemen.
Voor het donker thuis is een boek vol mysterie en spanning, dat bijna niet is weg te leggen.