Vriendschap op de proef gesteld
De Britse Nikki May is geboren in Bristol, Engeland, maar groeide op in Lagos Nigeria. Die beide culturen heeft ze verwerkt in haar roman Wahala, over drie vriendinnen in Londen die half Engels en half Nigeriaans zijn.
In deze roman maken we kennis met drie verschillende vrouwen. Ronke heeft een maatje meer en valt op verkeerde mannen. Haar huidige vriend Kayode is volgens haar vriendinnen de volgende foute keuze, maar voor Ronke is hij haar droomman. Boo is getrouwd met de Fransman Didier en samen hebben ze een dochtertje Sophia. Boo is niet heel erg tevreden met haar leven en maakt een domme keuze met alle gevolgen vandien. De derde vriendin is Simi. Zij is getrouwd met Engelsman Martin en ze hebben het goed. Een mooie woning en een goede baan, maar Simi gaat gebukt onder de druk die haar Nigeriaanse familie op haar legt, de verwachtingen van ouderschap en ze heeft last van het ‘bedriegerssyndroom’ in haar werk.
De vriendschap tussen deze vrouwen is sterk. Hun verbindende factor is hun afkomst, allen zijn ze half Engels, half Nigeriaans. Ze spreken regelmatig af in een klein stukje Lagos in Londen, een restaurant waar ze authentieke Nigeriaanse maaltijden serveren. Over het eten gaat het veel in dit boek en het water loopt je in de mond bij de beschrijvingen wat ze eten.
De vriendschap verandert als er een vierde half Nigeriaanse vrouw bijkomt. De mooie en ontzettende rijke Isobel, weet het groepje binnen te dringen en drijft langzaamaan een wig tussen de vriendinnen. Ze heeft het talent om hun geheimen te ontfutselen en dat levert grote problemen op.
De roman wisselt constant van perspectief. Zo leven we mee met Ronke, Simi en Boo en leren hen goed kennen. We kijken mee met hun doen en laten, hun keuzes en twijfels. Er ontstaat een goed beeld van de verschillen tussen hen. Ronke steelt je hart, Boo komt nogal verwend over en de onzekerheid van Simi komt goed naar voren. Maar boven alles staat de vriendschap en hoe deze onder druk komt te staan.
De mannen leren we kennen vanuit de visie van de vrouwen, maar dat levert een goed beeld op en zo spelen zij ook een grote rol.
Nikki May heeft een fijne stijl van schrijven. Het is heel beeldend, en het zorgt voor een echte beleving van het leven in Londen met een Nigeriaanse touch. Het is niet verwonderlijk dat het verhaal wordt bewerkt tot een tv-serie, want tijdens het lezen heb je al dat gevoel. Je ziet het lezende al helemaal voor je afspelen.
Wahala is een mooie en fijn lezende roman over vriendschap en hoe die op de proef kan worden gesteld als er een buitenstaander bijkomt met een manipulerend karakter. Het einde slaat dan ook in als een bom. Het boek sluit af met Nigeriaanse gerechten om het helemaal compleet te maken.