Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Marieke Scheers Hebban Recensent

De Britse feelgoodschrijfster Jenny Colgan, bekend van 'De kleine bakkerij'-serie en de 'Flora McKenzie'-reeks, heeft een nieuwe driedelige serie geschreven die zich afspeelt in Schotland. Na Op goed geluk, is Zoek de zon op het tweede deel van de 'Happy ever after'-trilogie. De vertaling is van Els van Son.

In Op goed geluk maakten we kennis met Nina, die vanuit Londen naar Schotland verhuisde om een bedrijfje op te starten: Een boekenbus. Het ging niet zonder slag of stoot, maar de bus werd een succes. Nu is ze gelukkig met Lennox en in verwachting van hun eerste kind. In Zoek de zon op heeft ze iemand nodig die tijdens haar verlof de boekenbus kan overnemen. De vriendin van Nina, Surinder, heeft een idee. Haar broertje Jaz heeft een zoontje bij zijn ex Zoë, en laat zij nu net op zoek zijn naar woonruimte en werk.

Zoë vertrekt vol goede moed met haar vierjarige zoontje Hari naar Schotland. Ze zal gaan wonen in een groot landhuis, waar een alleenstaande vader met drie kinderen ‘s avonds en ‘s nachts een au pair nodig heeft. Overdag kan Zoë dan de boekenbus rijden. Eenmaal aangekomen blijkt het allemaal tegen te vallen. Vader Ramsay verstopt zich in zijn bibliotheek met bijzondere boeken en laat zich niet veel zien, de drie kinderen Shackelton, Mary en Patrick zijn verschrikkelijk en de norse huishoudster helpt niet echt mee. Dan blijkt ook de boekenverkoop in de boekenbus moeizaam te verlopen en moet Zoë alles op alles zetten om haar hoofd boven water te houden.

De eerste helft van het boek is echt feelgood. Het is leuk en grappig en als lezer leef je met enig leedvermaak mee met de eerste weken van Zoë in Schotland. Ze kan niet terug naar Londen en moet er dus wat van maken en dat doet ze ook. Ze gooit de regels van Nina overboord en gaat voor commercieel in de boekenbus met boeken over Loch Ness. In het grote huis weet ze langzaam maar zeker veranderingen door te voeren en worden de kinderen meegaander.

Halverwege vindt er een ommekeer plaats en laat Colgan zien dat ze niet alleen maar over leuke dingen kan schrijven. Het gaat mis met Mary en dat is een heftige gebeurtenis, gevolgd door nog een foute actie die heel verkeerd af had kunnen lopen. Dan blijkt dat er meer zit achter de verdwijning van de moeder van de kinderen en gaat het verhaal behoorlijk de diepte in. En net als alles weer een beetje op orde lijkt te komen, staat Jaz weer voor de deur en moet Zoë een keuze maken. Deze verhaallijnen zijn goed uitgewerkt en de problemen komen realistisch over. Zoë blijkt een sterk personage en zeer inventief en als lezer leef je met haar mee in haar keuzes. Het verhaal is in deze tweede helft wat zwaarder van karakter, maar gelukkig is er nog genoeg humor te vinden en ligt er liefde in het verschiet.

Dit boek is een tweede deel, maar kan heel goed los worden gelezen. Nina uit het eerste deel speelt nog wel een rol, maar verder draait het allemaal om Zoë en haar zoontje en hun zoektocht naar een thuis. Colgan schrijft makkelijk en meeslepend en het verhaal heeft diverse wendingen waardoor het tot het einde toe blijft boeien. Het levert af en toe een kippenvelmomentje op en eindigt met een happy end, maar dan zijn er ondertussen wel een hoop hobbels overwonnen.

Zoek de zon op is een heerlijk verhaal over boeken, vriendschap, liefde en familie, maar ook met zwaardere thema’s als de gevolgen van drugsgebruik en psychische problemen bij kinderen. Het zorgt voor een verhaal met een goede balans tussen diepgang en luchtige momenten en is daardoor een echte feelgoodroman en een feestje om te lezen. Het is uitkijken naar het derde deel, die als titel Eindeloos dichtbij heeft en de afsluiting van de 'Happy ever after'-serie is.

Reacties op: Een feelgood met een goede balans tussen diepgang en luchtige momenten

734
Zoek de zon op - Jenny Colgan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken