Een heerlijke roman om bij weg te zwijmelen
Ik keek al een tijdje uit naar het boek van Jet Nijland en was blij toen ik hem eindelijk kon lezen! Vanaf het begin pakte het me enorm en ik moet bekennen dat ik hem bewust af en toe weg legde omdat ik er niet te snel doorheen wilde razen. Als ik had gewild had ik hem in een paar dagen uit kunnen hebben maar dat wilde ik dus niet. Ik wilde langer van Sevilla genieten.
Ik houd van boeken waar symbolische betekenissen in voorkomen zonder dat ze er al te dik bovenop liggen. In Zwaluwdans zitten er een paar die door hun subtiliteit perfect werken. Eén ding is zeker: ik zal nooit meer op dezelfde manier naar zwaluwen en sinaasappels kijken.
Het boek is verdeeld in twee tijdlijnen, eentje in de jaren zeventig wat het 'nu' is en eentje die begint in de jaren dertig. Doordat elk hoofdstuk aangegeven wordt om wie het gaat en wanneer is dit nergens onoverzichtelijk. Er komen een paar wie of wat vragen naar voren en tot het eind aan toe is niet duidelijk (en dus niet voorspelbaar!) hoe dat afloopt. Het einde is vooral lief en ingetogen. Ik ben een grote fan van Neva en van Elisa. Van mij had de verhaallijn tussen Elisa en Jesús wat verder uitgewerkt mogen worden. Puur omdat ik hem zo leuk vond.
Uiteindelijk lukte het me niet meer om langzamer te lezen en las ik het laatste stuk alsnog in een sneltreinvaart uit. Wat een heerlijke roman en wat heb ik ervan genoten. Het is een debuut en ik hoop nog veel meer van Jet te lezen!