Lezersrecensie
Droste-flikken en een kruik jenever naast een kist van de Kota Inten.
Het verhaal speelt zich af in Brevendal ( Barneveld), een dorp op de Veluwe met een grote gereformeerde gemeenschap en een Molukse gemeenschap. Beide leven gescheiden van elkaar. De twee hoofdpersonages zijn Oscar en Louise.
Oscar zit in de voorlaatste klas van de middelbare school en heeft zijn leven in de wachtstand tot hij eindelijk weg kan uit het dorp. Zijn zus Louise woont in een stad en studeert, maar komt naar huis om te vertellen dat zij stopt met haar studie.
Louise verzet zich tegen het geloof, terwijl zij zich ook koestert in de herinneringen aan haar fijne jeugd, juist dankzij dit geloof. Zij geniet volop van de natuur en het landschap, de idylle van een kabbelend landleven (pastorale).
In veel Nederlandse literatuur over geloofskwesties wordt dit geloof nogal zwart-wit afgeschilderd. Hoewel ook in Pastorale clichés voorkomen ( bv in de beschrijving van de ouderling Westeneng: “ ….die de canapé bezette, buik op schoot, konen met de tint van stoofperen, comfortabel dobberend in zijn bad van lichaamsgeur. De man had eerst een schaaltje Droste-flikken leeggeplukt en wist nu zijn kruik jenever binnen bereik”), worden ook de mooie kanten van het geloof belicht.
Daarnaast speelt het verhaal van Oscar, die in contact komt met de Molukse gemeenschap via een zieke klasgenoot, verliefd wordt op diens zus, en zich verdiept in de Molukse geschiedenis. De wereld van Oscar en van de familie Matupessy zijn normaal gesproken strikt van elkaar gescheiden. Als Oscar bij de familie gaat eten zegt de vader: “ Jij bent de eerste. Er is in alle jaren dat ik in dit land woon niet één Hollander over de drempel van mijn huis gestapt.” En verderop:” Het enige Ambon dat ik heb is hier, hier, hier! En hij wijst naar zijn hart.” In de hal staat een scheepskist van de Kota Inten als herinnering aan de reis naar Nederland, en altijd pakklaar voor de terugreis.
Het boek is daarnaast een coming-of-age-verhaal.
Pastorale gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over het loslaten van je wortels en een ander leven durven beginnen.
1
Reageer op deze recensie