veelbelovend debuut
Day Lernout uit Ieper, België, schrijft al langer, maar debuteert in november 2025 als thrillerschrijver met Nulpunt. Een thriller met een vleugje science fiction welteverstaan.
Het verhaal speelt zich af in New York en gaat over Ellington Bell, die volgens het eerste hoofdstuk altijd en overal te laat komt. Hij woont bij zijn grootvader Duncan, die hem na zijn geboorte in huis nam omdat zijn moeder overleed tijdens de bevalling. Ellington verliest zijn studiebeurs omdat ie er niet in slaagt op tijd zijn opdracht in te leveren en gaat, tegen Duncans zin, aan het werk in een koffiebar. Daar ontmoet hij Abby, dochter van een veroordeelde crimineel met banden met de maffia. Onnodig te zeggen dat daar de ellende begint.
"Dit is een verhaal over tijdreizen, maar ironisch genoeg is het ook een verhaal over mensen die altijd en overal te laat komen. Want dat soort mensen bestaat nu eenmaal."
De eerste zin maakt direct nieuwsgierig en ja, tijdreizen en te laat komen spelen een belangrijke rol, maar vormen geen duidelijk patroon. Waarom de hoofdpersoon op sleutelmomenten te laat komt, mist verdere uitwerking.
De personages verdienen verdere uitwerking. Daar waar het plot goed is uitgewerkt en de lezer heel goed kan volgen waarom personages doen wat ze doen, missen de personages diepgang en wat uiterlijke kenmerken zouden ook niet misstaan. De lezer krijgt heel veel ruimte om zelf gaten in te vullen. Dat is niet verkeerd, maar het boek zou sterker geworden zijn als omgeving en personages meer door de auteur waren ingekleurd.
Het plot is knap uitgewerkt, maakt het boek loeispannend en heeft een verrassende ontknoping. Het is geen boek voor tere zieltjes, want de auteur heeft zich niet ingehouden bij de uitwerking van geweldadige en bloederige scènes.
Als de auteur zijn volgende boek wat meer aandacht besteedt aan character- en world-building, staat ons een heel goed boek te wachten en tot die tijd kan je echt genieten van Nulpunt, want het is een heerlijke achtbaan.
Dank aan Day voor mijn recensie-exemplaar.