Advertentie

Deze roman van Nelleke Noordervliet beschrijft het tragische verhaal over uitgever Thomas Geel, ook wel ‘De Affaire Thomas G.’ genoemd.
Het verhaal wordt vanuit wisselende perspectieven door een aantal verschillende personages verteld. Zo ontrolt zich het verhaal en krijg je als lezer een veelzijdig beeld van wat er gebeurd is. Een beeld dat bovendien ruimte biedt voor een eigen lezersinterpretatie.
Isa, de vrouw van Thomas, is het eerste personage dat we tegenkomen. De roman begint met de door haar uitgesproken zin; ‘Ik heb alle fotoalbums verbrand voor ik wegging’. Dit is een definitieve manier om met je verleden te breken. Isa heeft na de val van Thomas haar masker afgegooid en is in Ierland haar eigen leven gaan leven. Ze kiest voor een eerlijker leven dicht bij de natuur en met echte vriendschappen. In haar huwelijk en wellicht samen met haar man had ze last van statusangst en voerde ze het toneelstuk van het goed geslaagde, liefhebbende gezin op. Nu dat niet meer hoeft, vindt ze haar levensgeluk in een heel ander leven.
Leonie is een tweede personage die het verhaal van Thomas G., haar vader, vertelt. Ze is een verwende verveelde, vervelende jonge vrouw. Met haar moeder heeft ze geen goede band. Als ze haar moeder opzoekt in Ierland kent en herkent ze haar moeder niet.
Thomas G. laat na zijn dood een manuscript achter. Via via komt dit bij Isa terecht. Isa leest het voor aan een select groepje mensen. Dit maakt het tragische verhaal over Tomas Geel compleet. Maar roept ook veel vragen op.
Een van de personen uit dit selecte groepje is Joris. Een jonge journalist die koste wat kost een mooi verhaal najaagt; 'alles voor een goed verhaal'. Via Thomas’ dochter Leonie vist hij naar het verhaal van Thomas Geel. Zo kan je dit boek misschien wel steeds meer lezen als het boek van Joris....
De titel van het boek suggereert dat Thomas Geel een misdaad heeft begaan door hem Thomas G. te noemen. Hij is geen misdadiger, maar door een veel stof doen opwaaiende uitgave wordt Thomas in de (online) media wel als zodanig afgeschilderd. Wordt dit hem noodlottig? Waarom heeft hij dit boek uitgegeven?
De titel lokt, maakt nieuwsgierig en past bij het boek. In letterlijke en in figuurlijke zin.
Tot slot. De vele verwijzingen naar boeken, muziek en films illustreren de sfeer van het verhaal en maken het boek rijk. Daarnaast is het boek fascinerend actueel. Knap hoe Noordervliet een aantal actuele thema’s verwerkt in deze roman.

Reacties op: Zo kan je dit boek misschien wel steeds meer lezen als het boek van Joris....

66
De val van Thomas G. - Nelleke Noordervliet
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners