Knap vervolg op de mensen boven ons
Aan de oever van de Theems in Londen wordt een zak met menselijke resten gevonden. Al snel blijkt dat deze botten afkomstig zijn van een jonge danseres die 30 jaar geleden om het leven kwam door een klap op haar hoofd. Rechercheur Samuel Owuso bijt zich vast in de zaak en in zijn zoektocht komt hij terecht bij een huis in Chelsea. In dit horrorhuis werden 30 jaar geleden de lijken van 3 personen teruggevonden terwijl er boven in een kamer een goedverzorgde baby lag te huilen.
Dit mysterie werd nog steeds niet opgelost. Zal de rechercheur te weten komen wat er zich jaren geleden echt heeft afgespeeld en wat de connectie is met de gevonden botten?
“De mensen die bleven” is het vervolg op het boek “ De mensen boven ons”. Ik raad echt wel aan om het eerste 1ste boek te lezen alvorens te starten in dit boek. Het 2de boek sluit onmiddellijk aan op “De mensen die bleven”. Ik heb zelf het 1ste boek herlezen om mijn geheugen op te frissen en om de onderlinge relaties tussen de verschillende hoofdpersonages ten volle te begrijpen en doorgronden.
Lisa Jewell heeft alweer een prachtige mysterieuze psychologische thriller geschreven die je vanaf de 1ste pagina meeneemt in het verhaal. In de proloog van het boek worden botten gevonden, je begint je als lezer af te vragen wat de link is tussen deze botten en de familie Lamb.
Een deel van het boek wordt, net zoals bij vorige boek, verteld vanuit het oogpunt van Henry Lamb, een norse, ietwat vreemde persoon die enorm ingenomen is met zichzelf. Sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door Phin die samen met hem is opgegroeid in het afschuwelijke huis. Deze obsessie is in de loop der jaren alleen maar gegroeid en bereikt zijn hoogtepunt in Chicago. Je vangt als lezer glimpen op van zijn gedachtegang en er wordt dieper ingegaan op zijn karakter. Mijn gevoel voor hem slingerde steeds heen en weer, moest ik nu medelijden met hem hebben of niet. Ik stelde mezelf de vraag in welke mate zijn jeugd en de emotionele verwaarlozing hebben bijgedragen tot zijn complexe persoonlijkheid.
Naast de getraumatiseerde familie Lamb worden we meegenomen in de wereld van Rachel. Ze is helemaal verkocht aan de charmante Michael bij wie echter steeds iets duister op de loer ligt. De persoonlijke geschiedenis tussen hun beiden wordt langzaam ontrafeld. Ik vind de relatie van Rachel en Michael een mooie toevoeging aan het verhaal.
Lisa Jewell maakt handig gebruik van tijdsprongen in het boek. Het verhaal van Rachel speelt zich een paar jaar voor de vondst van de botten af. Als lezen moet je hierdoor wel je aandacht bij het boek houden maar uiteindelijk vallen bij de ontknoping van het boek alle puzzelstukjes mooi op zijn plaats.
“De mensen die bleven” bevat voldoende mysterie, spanning en verassende wendingen om de lezer geboeid te houden en is zeker de moeite waard om te lezen.