Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De toekomst?

Marina67 05 februari 2024
Dit in 1948 geschreven boek dat zich afspeelt in 1984, schetst een toekomstbeeld waar niemand vrolijk van wordt. De wereld bestaat uit 3 grootmachten, Oceanië, Eurazie en Oost-Azie, die voortdurend in oorlog zijn. Is de één een bondgenoot, dan is de ander de vijand.
De hoofdpersoon Winston leeft in Oceanië. Daar ben je óf lid van De Partij, met als leider Grote Broer, óf je behoort tot de proles die "vrij" zijn, maar leven in armoede.
Overal heerst schaarste, De Partij bepaalt alles, het verleden wordt aangepast aan het heden, partijleden worden continu in de gaten gehouden en kinderen worden gehersenspoeld en opgezet tegen hun ouders.. Er is zelfs een nieuwe taal, Nieuwspraak, ingevoerd waarbij nog maar een beperkt aantal woorden gebruikt mag worden. Wie zich schuldig maakt aan misdragingen of "misdenk" wordt gemarteld en gebroken.

Winston wil zich eigenlijk verzetten, hij heeft gehoord van een ondergrondse beweging onder leiding van Goldstein. Maar hij leeft in angst. Dan ontmoet hij Julia. Julia is nog jong en zoekt de grenzen op. Ze krijgen een relatie, hetgeen verboden is, maar door haar durft Winston ook grenzen op te zoeken en in contact te komen met O 'Brien, van wie hij denkt dat die bij het verzet hoort. Maar of dat nou zo verstandig is in een totalitaire maatschappij?

Dit boek is geschreven in de Koude Oorlog, waarin het communisme gevreesd werd en dat is duidelijk merkbaar. Had Orwell een vooruitziende blik? Wat is er uitgekomen van zijn toekomstvisie? Of is deze visie nog steeds toekomst?

"Oorlog is vrede"
"Vrijheid is slavernij"
"Onwetendheid is kracht "
En omgekeerd..........

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marina67

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.